Det er populært at leje en feriebolig gennem Airbnb

Svært for lejere at fremleje gennem Airbnb, hvis det skal være lovligt

Airbnb er populært, når man skal finde et sted at overnatte til en fornuftig pris. Derfor er det naturligvis også nærliggende at overveje, om man skal leje sit eget ud, når der nu kommer turister til vores dejlige land, for der er selvfølgelig noget økonomi i sådan en udlejning.

Det kan også være, at man bare ofte er ude af huset eller lejligheden og gerne vil tilbyde andre muligheden for at bruge den, når man nu selv ikke skal. Der kan være mange grunde til, at man har lyst til at leje sin bolig ud, men man skal være opmærksom.

Ikke alle kan bare uden videre bruge platforme som Airbnb til at udleje noget af eller hele sin bolig, og bor man selv til leje, kan det være utrolig svært at fremleje sin bolig gennem Airbnb. Faktisk skriver Bolius i en guide fra 2018, at lejere som udgangspunkt ikke har ret til at lave disse korte fremlejer, som det oftest er med Airbnb.

Tjek altid kontrakt og vedtægter

Tjek din lejekontrakt inden du udlejer via Airbnb

Inden du kaster dig ud i at sætte din bolig til leje gennem Airbnb, er det en rigtig god idé at tjekke sin lejekontrakt eller vedtægterne, der gælder for ens bolig. Her vil der som regel stå et afsnit, som handler om fremleje eller udleje af den ene eller den anden form.

Yderste konsekvens af at fremleje sin bolig gennem Airbnb kan nemlig være, at man ender med at blive smidt ud af sin lejebolig, hvis det altså er sådan en, man bor i. Det skriver blandt andre denne advokat i sin guide til Airbnb. Det er naturligvis ikke optimalt.

Ejer man sin bolig, er der meget mere frihed til at finde ud af, om man vil leje sin bolig ud eller ej. Det er trods alt ens egen private ejendom, der er tale om, men der kan stadig være udfordringer.

Er ens bolig en del af en ejerforening, kan der eksempelvis være regler i foreningen, som betyder, at man ikke må udleje, som man har lyst. Og så er der en regel, som har været til debat, der siger, at man må kun leje hele boligen ud til korte lejemål i højst 70 dage om året. Stridspunktet er, at man gerne må leje værelser ud hele året, og det bliver af nogle anset som et hul i lovgivningen.

Airbnb klarer selv skatten

Som det første land i verden har Danmark indgået en aftale med Airbnb, som gør det lettere for udlejere at have styr på skatten. Airbnb indberetter nemlig automatisk brugernes udlejningsdage og totale indtjening til Skat, som TV2 skriver.

Netop indberetningen af skat har været et ømt punkt for mange af denne slags virksomheder og mindre indtægter for de private, fordi det kan være svært for myndighederne at kontrollere det. Regeringen og samfundet har selvfølgelig en interesse i, at folk betaler skat, så det er ofte et emne, når nye, store, udenlandske tjenester indtager Danmark.

Airbnb har altså valgt at samarbejde med myndighederne i Danmark, og selvom det ikke er sikkert, kan det have været med til at holde tjenesten i landet – modsat sådan noget som Uber.