it support

Opstart af egen virksomhed

Flere vælger at blive selvstændige og starte deres egen virksomhed. Enten forfølger de deres drøm, eller også ønsker de blot at have en bibeskæftigelse ved siden af arbejdet. Tal viser, at flere ældre over 55 år vælger at udleve drømmen om iværksætteri. En af grundene er, at det er sværere at finde arbejde, jo højere man kommer op i alderen. Der er rigtig mange ting at holde styr på som selvstændig. Nogle springer ud i det, mens andre gør adskillige måneders overvejelser. Hvis du går med tanker om at starte din egen virksomhed, uanset alder, giver vi her nogle tips til, hvad du skal være opmærksom på og have med i overvejelserne.

Udform en forretningsplan

Når først du har din ide, er en forretningsplan et uundværligt værktøj i rejsen mod et selvstændigt arbejdsliv. En forretningsplan er en beskrivelse af din kommende virksomhed, hvordan den skal drives og mulighederne for udvikling. Forretningsplanen indeholder så at sige adskillige områder såsom resume, præsentation af ide og produkt, markedsanalyse, salg og markedsføring, økonomi og udviklingspotentiale. Hvis du får brug for banklån eller anden form for investering, er det vigtigt med en fyldestgørende forretningsplan. På den måde kan banken eller investorer bedre vurdere risici og mulighederne for succes.

Alt det praktiske

Start med at have alt det praktiske på plads. Når først du har din ide, virksomhedsform og et virksomhedsnavn, er det gratis at registrere virksomheden og få tildelt et CVR-nummer. Herefter skal virksomheden registreres hos SKAT, så du kan betale moms og lønsumsafgift. Du skal samtidig ændre din forskudsregistrering, da du fremover skal betale B-skat og AM-bidrag. Hvis din virksomhed er et selskab, skal du huske at stifte selskabet først. Overvej ligeledes hvordan de administrative opgaver, såsom fakturaer og regnskab, skal håndteres. Kan du klare det selv, eller skal du have hjælp udefra?

Præsenter din virksomhed

Uanset hvem målgruppen er, er det altid en god ide at præsentere virksomheden via en hjemmeside. Hjemmesiden er dit visitkort. Der findes mange udbydere af webhoteller, så brug tid på at undersøge markedet og find en udbyder, som passer bedst til dit behov. Du kan med fordel kontakte et bureau, som tilbyder IT support, hvis du ikke er så ferm til det tekniske og ønsker hjælp til de it-udfordringer, som ofte opstår undervejs. Alt efter hvilket produkt du sælger, kan du gå skridtet videre og oprette en profil på de sociale medier. I en tid med øget digitalisering vinder digital markedsføring mere og mere frem. Derfor gælder det om at ramme målgruppen gennem de rette platforme.

it support

Virksomhedens økonomi

Hvis du udelukkende vil leve af at være selvstændig, skal du udbetale din egen løn. I enkeltmandsvirksomheder er det som oftest overskuddet, der går til løn. Men før du kan tjene på din virksomhed, skal du have penge til opstarten. Måske har du sparet penge sammen sideløbende med dit arbejde. Alt efter din virksomheds størrelse og type kan det være nødvendigt at låne penge for at komme i gang. Du kan finansiere din virksomhed gennem långivere eller investorer. Muligheden for lån afhænger typisk af, hvor god du er til at sælge virksomheden og fortælle om udviklingsmulighederne på lang sigt. Derudover bliver der også lagt vægt på virksomhedens indtjeningsevne.