Advokater kan mere end retssager

Artiklen indeholder reklamelinks

De fleste danskere forbinder advokater med to ting – løsning når et problem er opstået og retssager.

Men for de fleste advokater er retssager blot en mindre del af hvad de laver, hvis de da overhovedet tager imod retssager og ikke sender dem videre til venner og bekendte.

I dag er advokater i højere grad specialiseret inden for et givent emne som fx generationsskifte, køb og salg af virksomheder, testamenter og ægtepagter – eller måske endnu mere specifikt som køb og salg af tandlægepraksisser.

Denne øgede specialisering gør det muligt for advokaterne at levere et mere skræddersyet produkt til kunderne – og ofte til en lavere pris i sidste ende, da advokaten er vant til at arbejde med emnet og ikke skal følge med i flere forskellige grene af juraen på en gang.

Advokater flytter ind i byerne

For år tilbage var det normalt, når du skulle bruge en advokat, at du gik til den lokale advokat i byen. Boede du i en storby havde du flere at vælge imellem og du kunne vælge en specialiseret advokat, men til de fleste ’hverdagsopgaver’ var det blot den lokale advokat i stedet.

I dag er det mere almindeligt at gå på internettet og søge efter en advokat, der har specialiseret sig i den ydelse, du efterspørger.

Dette har givet ”by-advokaten” en udfordring, da kunderne ikke på samme måde som før selv kommer ind ad døren. I stedet er advokaten nødt til selv at reagere og annoncere for at få kunder ind.

At advokaterne er tvunget til at tænke deres forretning igennem og at de nu lader sig henvende til på dine præmisser som kunder er gode nyheder. Advokaterne har i høj grad været i stand til at skabe nye forretningsmodeller, hvor jura på en anden måde end før er blevet et ”samlebåndsprodukt”, hvor det er muligt.

Det er fx ved køb og salg af fast ejendom, udarbejdelse af testamenter og ægtepagter, ansættelseskontrakter, lejekontrakter og ejeraftale, stiftelse af selskaber og lignende opgaver.

Til gengæld er det stadig personlig rådgivning og specialiseret viden, der er i fokus, når du får hjælp fra en advokat til et generationsskifte eller køb af salg af en klinik som førnævnt.

Kan advokater overhovedet retssager i fremtiden?

Allerede nu er der en tendens til – qua den øgede specialisering som førnævnt – at advokater, der har valgt fx fast ejendom og berigtigelse af bolighandler som speciale slet ikke er i stand til at føre retssager.

Meget peger på at denne tendens bliver forstærket i fremtiden.

Derfor vil vi i højere grad se advokater, der alene arbejder med førelse og forberedelse af retssager, men samtidigt ikke er i stand til at tage andre grene af juraen – mens vi også vil se en stor del af advokater, der efter den obligatoriske retssagsprøve som advokatfuldmægtig slet ikke beskæftiger sig med retssager.

Den øgede specialisering kommer på godt og ondt – du vil få en dygtig advokat til en skarp pris. Men du vil være nødt til at bruge forskellige advokater for at dække forskellige emner. Advokater kan mere end retssager – hvis de da ikke kun kan retssager.