Glødepæren er tilbage i en energivenlig version

Artiklen indeholder reklamelinks

Vi lever i en verden, hvor lys og varme er vigtigt. Solen giver os lys, men kun i dagtimer og mere om sommeren end om vinteren. Det er ikke altid nok, og vi er nødt til at få hjælp andre steder fra. Derfor opfandt man engang, for rigtig mange år siden, lys via lyskilder.

Man kunne altså tænde lys, når solen ikke længere var fremme. Der blev udviklet på disse metoder, og i dag udvikler man stadig på lyskilder. Dog er det energiforbrug og miljøvenlighed vi tænker på i dag.

Mennesker har brug for lys, også mere end vi lige regner med. Ikke nok med det, skal lyset også fungere godt for os, om det er der hjemme, på arbejdet eller i skolen.

Der findes mange forskellige slags pære, som hver giver et forskelligt lys. Det betyder også, at det kan være meget svært, at finde ud af. Hvilken slags pære man skal vælge, og selvfølgelig har lampen også noget at sige.

Farvel til glødepæren

gloedepaeren-er-tilbage1Vi kender alle sammen til glødepæren. Den har flere fordele, men senere hen fandt man også ulemper. Glødepæren levere en varm lysfarve, også har den en fantastisk farvegengivelse. Omkring 2009 til 2012 begyndte man at udfase glødepæren, fordi det vidste sig, at de var nogle energislugere.

Glødepæren giver et godt lys, men i en verden, hvor man går meget op i CO2 udledning, miljøvenlighed og derved grøn energi – passede glødepæren ikke længere ind i billedet.

Pæren blev taget af markedet, idet den brugte op til fire gange så meget strøm som en A-pære. Glødepærens tid var forbi, for nu skulle vi for alvor spare på energien, og dens meget ringe energieffektivitet blev ikke accepteret. Det blev dog ikke ulovligt, at sælge pæren og på nogle restmarkeder kunne den stadig købes. Produktionen stoppede selvfølgelig, mens udviklingen startede.

Nye udviklinger

Hvad skulle der ske, når glødepæren ikke længere blev produceret og handlet? Sparepæren kom på markedet, men disse var langt fra ligeså gode som glødepæren. Sparepærens egenskaber kunne ikke sammenlignes med glødepærens, og det gav nogle udfordringer.

Udviklingen stopper aldrig, og der blev hurtigt opfundet kvalitetssparepærer, som var langt bedre end selve sparepæren.

Sidenhen er der kommet LED pærer på markedet, og disse udviklinger man stadig på, også globalt. LED-pærer giver et godt lys og de er meget energivenlige, men det kan altid blive bedre.

De mange udviklinger og forskninger har gjort det umulige. De har skabt en LED-pære som har samme kvalitet som vores gamle glødepærer. Denne nye pære er en efterligning af glødepæren, og den giver den samme gode varme lysfarve, og ligner den også meget godt udseendemæssigt. Det er helt klart en udvikling mange mennesker vil takke udviklere og forskere for. Endelig er glødepæren tilbage, og den er endda miljøvenlig.

Grøn energi

gloedepaeren-er-tilbage2Vi tænker meget på miljøet, og derfor skal belysningen selvfølgelig også være miljøvenligt. Vi bruger meget strøm på, at have gang i lamper – også i dagstimerne. Især virksomheder har brug for godt lys, og der er mange lamper som skal køre på samme tid.

Virksomhederne gør også meget ud af, at gøre verden mere grøn – også de som forurener meget. Det er oftest produktionen der forurener mest, men virksomhederne kan spare på CO2’et andre steder, som fx på strøm – herunder vælge de rigtige pærer til deres lamper.

Nu kan virksomhederne få endnu bedre lys, idet de gamle glødepære er kommet frem i en endnu bedre kvalitet som sikre et grønt energi niveau.