Hvornår bliver det lovligt at købe cannabis på danske apoteker?

Artiklen indeholder reklamelinks

Der har længe været gang i debatten om cannabis – skal det være lovligt at bruge til patienter, der er syge med svære smerter eller andre af de lidelser, som cannabis tilsyneladende kan lindre? Siden det kom frem i januar 2016, at Glostrup Apotek sælger danskproducerede cannabispiller, er det i dag kommer tættere på end nogensinde før, at cannabis kan blive legaliseret i Danmark.

Staten er klar til at sælge medicinsk cannabis på apoteket

Der er endelig blevet vedtaget en forsøgsordning, der skal starte fra d. 1. januar 2018. Om et år er de første patienter altså i gang med en behandling, der muligvis kan gøre livet bedre for dem. Der vil dog være tale om en lille, udvalgt gruppe i begyndelsen. Patienterne, der får lov at prøve denne form for behandling, vil være dem, der lider af stærke smerter eller sklerose.

At cannabis bliver legaliseret betyder altså i denne omgang blot, at det bliver muligt for enkelte patienter at prøve det af i samråd med deres praktiserende læge, og cannabispillerne vil kun kunne købes med en recept fra lægen.

Det er desuden kun et mindre antal apoteker, der vil sælge den medicinske cannabis, og der vil derfor være lidt langt mellem de apoteker, hvor patienterne har mulighed for at hente den ordinerede mængde cannabis. I første omgang er det sikkert at formode, at der minimum vil være et apotek i Aarhus, København, Odense og Aalborg, der forhandler den danskproducerede cannabismedicin.

Tre slags cannabismedicin at vælge i mellem

På Glostrup Apotek forhandles der fortsat de såkaldte cannabispiller, som er danskproducerede og tilpasses i forhold til styrke til den enkelte patient. Når cannabis fra januar 2018 bliver tilgængeligt på apotekerne, vil der være et lidt større udvalg.

Der bliver indtil videre tre forskellige typer cannabis at tage. Det er dog ikke selve indholdet, der er forskel på, men hvordan det skal indtages. Den ene slags kan ryges, den anden kan bruges med en dampteknik og den sidste kan spises. Patienterne vil fra 2018 desuden få udleveret et friskt topskud fra en hampplante i en lille hvid bøtte, som indeholder det rå, euforiserende stof.

Andre lande er gået i forvejen

I Danmark har vi længe taget tilløb til snakken om at legalisere cannabis. I andre lande er det dog gået noget hurtigere. Uruguay var det første land i verden, der legaliserede produktionen, salget og ikke mindst forbruget af cannabis. Der er dog en begrænsning i form af en database og en registrering af borgernes forbrug, der ikke må overstige 40 gram om måneden.

I Sydamerika er der efterhånden en lang række lande, som har lempet lovgivningen på området og gjort ikke blot cannabis, men også andre euforiserende stoffer lettere tilgængelige. Her har man valgt at gøre det sådan for at prøve en ny tilgang til at komme narkotikakartellerne til livs.

Holland, der er noget tættere på Danmark, har i mange år været kendt for at have et andet forhold til cannabis. Her er det imidlertid ikke lovligt at producere eller sælge andre stoffer, mens cannabis dog er lovligt at købe fra man er 18 år. Man må købe og ryge op til 5 gram om dagen i særlige coffeeshops.