Slut med at ryge i busserne også

Slut med at ryge i busserne også

Artiklen indeholder reklamelinks

I sommeren 2014 gjorde DSB det forbi med at ryge på togperronerne.

Rationalet var, at med færre rygere og flere ikke-rygere er det efterhånden en stor del af passagerne, der bliver genereret af røgen – og samtidigt koster det DSB millioner af kroner hvert år at rydde op efter de mange rygere og deres cigaretskodder.

Tiltaget blev generelt taget velimod af de mange passagerer og her snart et år efter er de danske perroner i det store og hele røgfri.

DSBs manøvre har nu inspireret flere af landets store busselskaber, der også gør busturen røgfri – selv med åbent vindue og udsugning.

For et bedre indeklima

Moderne busser kan godt tåle rygere, da der med udslusning af røg og åbne vinduer kan ryges uden at ikke-rygerne bliver generet i nogen væsentlig grad.

Men det er stadig irriterende at kunne lugte røgen og busselskaberne skal bruge tid på at forklare hvordan rygerne kan ryge. Ydermere er det nødvendigt med flere pauser med rygere om bord for at give alle en cigaretpause.

Således ligger der sparehensyn bag, samt hensyn til flertallet af passagerne, når busselskaberne fremover ikke vil lade passagererne ryge i flyet.

Tre store transportformer bandlyst

Med busselskaberne og DSBs manøvre er de tre store transportformer nu røgbandlyst – i fly har det aldrig været tilladt at ryge.

Måske har du før undret dig over, at der på fly alligevel er askebægre – selvom du får fortalt af din steward eller stewardesse at rygning er forbudt og at der i toilettet er en røgalarm. Rationalet fra flyselskaberne har altid været, en hvis en person alligevel begyndte at ryge skulle de have et askebæger, da det at smide cigaretten alle andre steder kunne være meget farligt for flyet.

Ryger du i et fly kan du se frem til en større bøde samt en potentiel politianmeldelse for at bringe luftsikkerheden i fare.

Så grelt er det ikke, hvis du tænder en cigaret på tur med landets busselskaber – her vil du blot blive bedt om at slukke den og eventuelt blive sat af, hvis du ikke kan klare turen uden konstant nikotintilskud.

Busselskaber oplever renæssance

Flere danske busselskaber er lige nu i stor vækst. Det skyldes især at flere tager bussen som alternativ til toget mellem København og Aarhus – en af landets største rejseruter. Her koster en tur med DSB ca. 400 kroner uden diverse rabattrin til fx studerende og pensionister, mens en tur med et af busselskaberne specialiseret i ruten kan fås fra blot 100 kroner. Det er en besparelse mange danskere har svært ved at takke nej til.

Ulempen ved busturen er, at den tager lidt længere. DSB kan klare turen fra København til Aarhus på godt 3 timer uden forsinkelser, mens en bus tager lidt over 60 minutter mere – men med 300 kroner efter skat sparet er det alligevel en god forretning for mange at tage bussen.

Samtidigt vælger flere virksomheder at fragte medarbejdere på firmaudflugt med en bus – og således er behovet for busselskabernes ydelse steget.