Uvidenheden om kalktabletter er udbredt

Artiklen indeholder reklamelinks

Kalktabletter er svaret på mange menneskers spørgsmål om, hvordan får jeg den mængde kalk min krop har brug for. Kalktabletter er gode, især for folk, som lider af eksempelvis mælkeallergi, og derved ikke kan spise eller drikke mejeriprodukter, som ellers indeholder en stor del kalk.

Det anbefales dagligt at man indtager en bestemt mængde mineraler og vitaminer. Et af de vigtigste mineraler kroppen har brug for er calcium også kaldet kalk. Kalk er vigtigt for at vores knogler kan holdes ved lige. Man kan betegne knoglerne som byggestenen for vores krop. Uden knoglerne var vi en klat vand og vi kunne derved ikke gå eller stå oprejst. Hvis knoglerne ikke holdes ved lige bliver de skrøbelige og går nemt i stykker. Man kan derved risikere eksempelvis at få knogleskørhed. Knogleskørhed er en meget alvorlig sygdom, som betyder at knoglerne er særligt skrøbelige og har nemt ved at knække.

En kost med et højt indhold af animalsk protein og salt plus stillesiddende dagligliv medvirker til hurtig udskillelse af calcium. Det er derfor ikke nok, at vi blot tænker på hvad vi indtager. Vi skal også huske at tænke på, hvad vi gør med vores krop og derved holde den i bevægelse og balance. Dermed sagt, vi kan ikke bare nøjes med, at indtage kalktabletter, og tro at hele livet bliver godt.

Calcium er vigtigt for at vedligeholde knoglernes opbygning. Men det er ikke nok blot at tænke på at vedlige holde denne balance. Vi skal også huske på at holde knoglerne i bevægelse og bruge dem, for at de kan holde sig sunde og raske.

Kostvaner og livstilsændring

Mange mennesker vælger den nemme løsning, som består af kosttilskud i mange forskellige former. De har nemlig ikke tid til, at dyrke daglig motion og holde sig sunde og raske på den måde. Derfor vælger de slankepiller, kalktabletter og meget mere. Det er dog ikke altid den nemme løsning, som er den bedste.

Det er vigtigt for kroppen at få gode kostvaner samt styrke den fysiske aktivitet. Dette kan faktisk ændre calcium niveauet i vores krop. Derved slipper vi for, at indtage kalktabletter og andre former for kosttilskud.

Kalktabletter er et meget omdebatteret emne i tiden. Man er usikker på, om det egentlig er så sundt at indtage. Vi ved godt, at det er vigtigt for vores knogler at have calcium (kalk), da det er dette mineral, som holder vores knogler ved lige. Men flere undersøgelser viser også, at det måske ikke altid er den helt korrekte løsning på problemet med eksempelvis knogleskørhed.

Flere undersøgelser viser, at motion og en korrekt kostsammenlægning er vejen frem til et længere liv. Dog kan kalktabletter være gode på kort sigt, eksempelvis i travle perioder, eller hvis sæsonen ikke byder på kalkrige produkter. Mejeriprodukter indeholder en hel del kalk, men har man mælkeallergi, så kan man have et stort problem her. Det er netop her, kalktabletterne har været en stor guldgruppe for mange mennesker.

Man skal altså være varsom, ikke kun med hvad man indtager, men også for hvad man udsætter sin krop for. En god kost er vejen frem, men med motion bliver livet længere.

Kalktabletter er evolutionens svar på sundhed

Kalk er et essentielt mineral, for at kroppens funktioner kan fungerer optimalt. Evolutionen har gjort, at vi ikke får nok kalk i forhold til, hvad vi har fået før i tiden. I dag er vi ikke lige så gode til, at spise korrekt i forhold til, hvad det er anbefalet. Derfor er der mange mennesker, som tyer til andre metoder.

En gennemsnits voksen indeholder cirka 1,2 kg kalk. Disse kg er hovedsageligt i knogler og tænder. For at vi skal kunne optage kalk er det vigtigt også at få D-vitaminer. De fungerer som døråbner for kalken, så den kan komme helt ind i blodet. Mavesyre i en korrekt mængde hjælper også med til, at kalken kan blive optaget i kroppen. Ligeledes er C-vitamin vigtigt for denne proces. Kalk er essentielt for de fleste af kroppens funktioner og indgår i en lang række enzymprocesser.

Evolutionen

Mennesker i alle aldre har behov for en bestemt mængde kalk og skal dagligt indtage kalk, for at kunne opretholde blandt andet vores knogler. Gennem evolutionen har vi fået væsentlig større mængder kalk, end den vi får i dag. Vores moderne kost kan slet ikke sammenlignes, med den kost vi hidtil har fået. Det er netop her, kalktabletter kommer ind i billedet. Det er stadig vigtigt for vores krop, at få den rette mængde kalk, da evolutionen ikke har lavet om på vores behov. Vi har derimod ændret kosten gennem evolutionen til det dårligere.

I stenalderen fik vi væsentlig større mængder kalk, end vi får den dag i dag, altså den moderne kost. I stenalderen lå den daglige indtagelse af kalk på omkring 2 og 3 gram. Den mængde fik vi hovedsageligt fra vilde planter. I dag i den vestlige verden er det almindeligt, at vi blot indtager ¼ del eller endda endnu mindre end vi gjorde i stenalderen. Det vil sige at vi faktisk kun indtager 400-700 mg dagligt.

Den lave indtagelse af kalk samt D-vitamin og magnesium vi udsætter vores krop for, kan i værste tilfælde resultere i, livsvarige sygdomme, knogleskørhed og meget mere. Derfor er det en væsentlig rolle, disse kalktabletter spiller i vores dagligdag.

Ensidig kost

Hvis kosten er ensidig og hovedsagelig bestående af kød og animaske produkter, vil det resultere i at det ofte giver meget fosfor og for lidt magnesium. Derved resultatet, for lidt kalkmangel. Kalk, magnesium og D-vitamin arbejder tæt sammen i kroppen. Hvis kroppen indtager kalk uden at indtage magnesium samtidig, kan det få katastrofale følger på celleplan. Magnesium sørger nemlig for, at der ikke kommer kalk ind i cellerne. Hvis kalken kan komme ind i cellerne uhindret, vil cellerne hurtigt gå til grunde og dø ud.

Det er meget vigtigt, enten at sørge for at få en varieret kost, eller at indtage kalken i anden form, som eksempelvis kunne være i form af kalktabletter. I kalktabletter får man mange gange også et tilskud af D-vitaminer, som jo er vigtigt for at kunne optage kalk.

Kalktabletter er en god erstatning

Kalktabletter er i bund og grund lavet af calcium, som er byggestenen for stærke knogler. Calcium er i daglig tale kalk. Det er derfor vigtigt at få calcium, for at opbygge eller vedligeholde byggestenene for vores krop, nemlig knoglerne. Hvis ikke vi sørger for at vedligeholde vores knogler, så risikerer vi at de knækker eller brækker nemt. Et voksent menneske indeholder normalt 1 kg calcium, hvoraf 99 er i knoglerne. Den sidste ene procent af calcium indholdet har mange vigtige funktioner rundt omkring i vores krop.

Hvis vi har et for lavt indhold af calcium i vores krop risikerer vi desuden af få knogleskørhed, blodtryksforhøjelse og tyktarmskræft. Derfor er det særlig vigtigt at vi holder øje med indtagelsen af den daglige dosis calcium.

Kalk får vi blandt andet gennem mælkeprodukter, som eksempelvis mælk, ost osv. Vi kan også få det gennem nogle udvalgte grove grøntsager, som eksempelvis broccoli og bønner. I en liter mælk er der eksempelvis 1200 mg calcium. Hvis vi er i tvivl, om vi får nok kalk, så kan vi supplerer med såkaldte kalktabletter. Hvilket vil gøre hverdagen noget nemmere.

Knoglevævet nedbrydes og genopbygges hver eneste dag, derfor er det yderst vigtigt, at vi indtager kalk hver eneste dag. Kalk kan altså sagtens indtages gennem kosten, men hvis man er i tvivl om man får nok, kan det være en god idé at supplerer med kalktabletter.

Det er de færreste danskere, som holder sig inden for den anbefalede indtagelse af calcium. Det er derfor de fleste børn og voksne, som har behov for calcium tilskud. Mange børn får dog deres calcium kosttilskud i form af vitaminpiller.

Calcium og D-vitamin

Calcium går hånd i hånd med D-vitamin. Det betyder at D-vitamin er en slags døråbner for at optage calcium. Det gør det altså lettere for kroppen, at optage calcium, hvis kroppen er rig på D-vitaminer. Når du spiser eller indtager D-vitaminer, gør du det muligt for din krop, at optage calcium fra tarmen ind i blodbanerne, og derfra videre ind i knoglevævet.

D-vitaminer får vi eksempelvis fra solens stråler. Dem optager vi selv, når solens stråler rammer huden. Men det er dog også en mulighed at optage D-vitaminer andre steder fra.

Kalktabletter

Hvis man vælger at indtage calcium i form af kalktabletter, skal man være opmærksom på, at de fleste calciumtilskud også indeholder D-vitaminer. Derfor behøver man herved ikke tænke på D-vitamin tilskuddet, hvilket er ret praktisk, i modsætning til, hvis man skal indtage det i den daglige kost i form af eksempelvis mælkeprodukter.

Det er dog vigtigt at vide, at calcium tilskuddet bedst optages, hvis man indtager det samtidig med et måltid mad.

Der findes mange forskellige former for calciumtilskud. Det kan derfor nogle gange være svært, at vide lige præcis hvad man bør kigge efter.

Gode råd

  • Vælg så vidt muligt kosttilskud eller kalktabletter, som indeholder både calcium (kalk) og D-vitaminer.
  • Du skal vælge et præparat, som indeholder 400-500 mg calcium pr. tablet. På den måde skal du ikke indtage alt for mange tabletter pr. dag.
  • Vælg et præparat, som er testet for optageligheden af calcium i kroppen. Du kan eventuelt spørge på dit lokale apotek eller hos din lokale materialist.

Kalk er vigtigt for vores krop, tænder og knogler. Hvis ikke vi indtager kalk i den daglige kost, kan det være en god erstatning med kalktabletter.