Stress påvirker flere og flere

Artiklen indeholder reklamelinks

I dag lever vi i en verden, hvor det praktisk talt er umuligt, at undgå stress mindst én gang i livet. Derfor er det særlig vigtigt for hver enkelt person, at holde øje med symptomer. Mindst lige så vigtigt er det for virksomheden, at sikre sig imod stress blandt medarbejderne.

Det er yderst vigtigt at se på stress fra et organisatorisk niveau i hver enkelt virksomhed. Det er ikke nok kun at betragte den som et individuelt problem, da stress, uanset hvor den kommer fra, påvirker virksomheden på mange områder.

Det bør være som fælles interesse for forskellige dele af virksomheden og faglige organisationer, at samarbejde om denne ”sygdom” – nemlig stress.

Flere gode grunde til en god indsats

Stress er så udbredt i Danmark, at det næsten berører samtlige virksomheder, ligeledes er stress også udbredt blandt private. I dag betragter man problemer på en anderledes måde – det handler ikke om, om der findes stress, men mere om hvor meget stress der egentlig er.

Hvis virksomheden tager stress situationen og problemerne i kærlig hånd, så kan de fastholde medarbejdere. Det vil sige, at stress er skyld i mange sammenbrud og start på eksempelvis depressioner. Det er netop derfor, at det er så vigtigt for virksomheden, at tage hånd om problemet. Hvis ikke dette sker, så risikerer virksomheden at miste dygtige medarbejdere og ligeledes sprede et ry om virksomheden om, at de er en dårlig arbejdsplads. Man fastholder derfor medarbejderne ved, at redegøre problemet og tilbyde hjælp, samt i samarbejde at løse det. Vi har i dag i Danmark en lav arbejdsløshed og dels oplever vi en større og større specialisering. Det bliver ligeledes dyrere og dyrere at miste medarbejdere. Det er nogle af de årsager til, at det er så vigtigt at fastholde hver enkelt medarbejder.

En virksomhed, som først har et rygte med stressende medarbejdere, kan gøre det vanskeligt, at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Stress påvirker det psykiske arbejdsmiljø i en særdeles negativ retning. Et dårligt psykisk arbejdsmiljø er derimod ligeledes med til, at give stress. Derfor er det vigtigt for virksomheden at undgå denne onde cirkel. I værste tilfælde kan virksomheden opleve en domino effekt, hvor medarbejdere bliver syge eller flygter fra arbejdspladsen. Hvis virksomheden derimod reducerer stress, giver det et bedre psykisk arbejdsmiljø.

Stress påvirker medarbejderne og deres effektivitet og gør, at de kan begå oftere fejl under arbejdet. Derfor er en effektiv indsats mod stress med til, at øge effektiviteten og dermed også reducere antallet af fejl.

En medarbejder som lider under stress reagerer anderledes over for andre mennesker, end en medarbejder, som ikke er stresset. Overskud og overblik reduceres altså under stressede forhold. Hvis virksomheden reducerer stress vil det ofte være med til, at give en højere kunde/brugertilfredshed.

”Op imod en fjerdedel af alt sygefravær skyldes stressede medarbejdere. Langvarig stress svækker eksempelvis immunforsvaret og er blandt andet medvirkede til hjerte-kar-problemer”, vurderer arbejdsmiljøinstituttet. Derfor reducerer en effektiv indsats mod stres ligeledes sygefraværet i virksomheden.

Hvis en medarbejder giver virksomheden en sygemelding på grund af stress, skal virksomheden være forberedt på, at denne sygemelding ofte vare i to til fire måneder. Ved en alvorlig stress situation kan dette sygefravær vare væsentlig længere tid. Hvis medarbejderen er alvorligt påvirket af stress og ligefrem har en udbrændt hed, så er det ikke sikkert, at medarbejderen nogen sinde får mulighed for at kunne indtage samme stilling igen. Derfor er det utrolig vigtigt for virksomheden, at skaffe professionel hjælp, ved sygemelding, det vil nemlig forkorte varigheden og øge sandsynligheden for, at medarbejderen efterfølgende vender tilbage til virksomheden.

Det er nogle af grundende til, at det bør være en fælles interesse for både virksomheden og medarbejderne, at bekæmpe problemer med stress. Langvarig stress har både store menneskelige konsekvenser og ligeledes store konsekvenser for virksomheden. Det er altså en god investering, at håndtere stress og gøre en god indsats netop der.