Sikkert fodtøj

Artiklen indeholder reklamelinks

Rigtig mange mennesker er godt klar over, at sikkerhedstøj er en fordel, når man færdes i farlige omgivelser. Især er sikkerhedstøj udbredt i håndværker branchen. Sikkerhedssko er et godt sted at starte, især hvis man vil passe på sine fødder. Men hvad er det egentlig sikkerhedssko gør, når de beskytter fødderne?

Sikkerhedssko er udbredt blandt mange håndværkere. De anvender sikkerhedssko for at beskytte deres fødder, hvis de arbejder på mere farlige områder, som eksempelvis en byggeplads. Sikkerhedssko sikre at fødderne ikke kommer til skade, hvis man skulle være så uheldig, at tabe tunge genstande ned over dem. Selvom det ikke er et lovkrav, at håndværkere benytter sikkerhedssko, anvender mange dem alligevel.

Den fysiske del af sikkerhedsskoen

Generelt siger man, at hvis en genstand rammer noget, eksempelvis fødderne, så afhænger skaden bl.a. af fladen den rammer med, hastigheden, massen og ikke mindst tiden det tager at stoppe genstanden. Dette er alt sammen vigtigt, hvis man skal forstå fysikken i sikkerhedssko.

En sikkerhedssko er polstret og lavet i et materiale, som er lavet til, at det kan tåle langt mere skade, end hvis vi blot havde et par almindelige sko på.

Der findes flere forskellige sikkerhedssko, med forskellige styrker, alt efter hvor man arbejder. En sikkerhedssko med høj beskyttelse, vil selvfølgelig være langt dyrere, end en sikkerhedssko, som har en lav beskyttelse. Der findes både sikkerhedssko i en kvalitet som er bøjelig og let at have på foden, hvorfra der også findes en sikkerhedssko, som er mere hård i materialet og måske endda indeholder en stålplade.

Hvis en genstand rammer fødderne vil en lædersko kunne fordele kraften over en større flade. Dette afhænger af genstandens størrelse. Dette vil bevirke, en mindre skade og derfor også et mindre tryk på selve foden.

Vandrestøvle eller militærstøvle

Hvis man vender blikket på en vandrestøvle, eller en militærstøvle kan de tåle mere tryk, end en almindelig kondisko. Både vandrestøvlen og militærstøvlen er bygget til en smule beskyttelse, selvom de slet ikke kan måle sig, med sikkerhedsskoen. Vandrestøvlen eller militærstøvlen vil kunne fordele og givetvis mindske skaden. Dette gælder ligeledes for sikkerhedssko uden stålindlæg.

Der er mange almindelige sko, som har et klassisk design, hvor snuden af skoen er lavet i et tykkere materiale, som eksempelvis kunne være læder. Disse sko egner sig forrygende til eksempelvis dans, fordi det tykke læder fordeler trykket og stiver derved skoen af, hvis man skulle være uheldig at blive trådt over tæerne.

Sikkerhedssko

De moderne sikkerhedssko, som vi kender dem i dag, er isolerede og har yderst beskyttende egenskaber. Den sikkerhedssko af bedste kvalitet skal kunne sikre, at man træder på et søm og dermed ikke får en skade i foden. Det svare til, at skoen skal kunne holde til, 200 joule svarende til 20 kg lod, som falder fra 10,2 m. Dette ville give fatale skader, hvis man stod i bare tæer. Udover dette, så ville skoens snude trykkes sammen, på 15.000 newton, som svare til, at der ligger 1,5 tons på tåen.

Derved kan man lettere forstå, hvorfor nogle sikkerhedssko skal være tunge og ikke særlig komfortable, hvorimod andre sikkerhedssko er mere lette og nemme at have på. Nogle mennesker har blot behov for den høje beskyttelse, mens andre mennesker kan nøjes med en lidt billigere model, som har beskyttelsen derefter.

En gang var sikkerhedssko altid ´nogle tunge og firkantede klodser, manspændte på fødderne. Eneste grund til , at de alligevel blev brugt, var sikkerheden for fødderne. I dag findes der lette og smarte sikkerhedssko. Nogle af de mest populære mærker af sikkerhedssko er Lotto, HKSDK, Dike og Puma.