kontorbygning til salg

Salg af erhvervsejendom? Få styr på disse 3 ting

At sælge en erhvervsejendom foregår ikke efter samme procedure, som hvis du skal sælge en privat bolig. Der er stor forskel på processen, når du skal sælge, og dermed også hvilke dokumenter, du har brug for, når du skal sælge din erhvervsejendom.

Her i artiklen kan du blive klogere på, hvad du skal bruge, når du skal sælge din ejendom.

Energimærkning

Ligesom private skal have udarbejdet et energimærke, når deres bolig skal sælges, så skal du også som erhvervskunde have et energimærke til din ejendom. Ejer du en større erhvervsejendom som skal sælges eller udlejes, skal du bruge et stort energimærke. Med dette får du, og den potentielle køber, indsigt i energiforbruget i ejendommen. Har du optimeret løbende på forbruget, vil du også kunne få gavn af det, når du skal sælge ejendommen videre.

Tilstandsrapport? Nej, ansvarsfraskrivelser

Som nævnt er der stor forskel på salg af ejendomme til erhverv og private. Dette gælder bl.a. også de rapporter, du skal have udarbejdet. Som erhverv er du ikke omfattet af huseftersynsordningen, som gælder for private, og det betyder også, at du ikke er omfattet af at skulle have en tilstandsrapport af boligen. Det betyder også, at du som sælger hæfter for mangler og eventuelle skader på ejendommen det næste årti, hvilket kan være ret ærgerligt. Skal du sælge din erhvervsejendom, skal du derfor henvende dig til en professionel ejendomsmægler eller bygningssagkyndig, som kan vejlede dig i, hvordan du forholder dig til de eventuelle mangler og skader der er på ejendommen. Det betyder bl.a. at du skal have udarbejdet det, der i daglig tale kaldes for ansvarsfraskrivelser. Med disse kan du lægge ansvaret fra dig ved at notere grundigt, hvad der mangler i ejendommen.

Klimatjek

Sælger du din erhvervsejendom, er det ikke nødvendigt eller lovpligtigt at få foretaget et klimatjek af ejendommen. Men som så mange andre ting, kan det være en god idé at gøre det alligevel. Med et klimatjek får du en professionel byggesagkyndig til at gennemgå ejendommen med henblik på at forbedre og optimer ejendommens energiforbrug. Med denne gennemgang og efterfølgende rapport, får du et klart overblik over, hvordan du kan energioptimere din erhvervsejendom. Dette kan have en betydning i salgssammenhæng, da et dårligt og højt energiforbrug kan skræmme en potentiel køber væk.

Du kan også altid få et klimatjek, selvom du ikke ønsker at sælge ejendommen, så du kan optimer energiforbruget og dermed passe på miljøet og spare penge.

Analyse af indeklimaet i din erhvervsejendom

dårligt indeklima på kontorDu kan også vælge at få foretaget en analyse af ejendommens indeklima. Dette er heller ikke et lovkrav, men som sælger kan det være rart at vide, om ejendommen har et dårligt indeklima, som kan påvirke salgsprisen. Med en indeklimaanalyse finder du ud af, hvor i ejendommen der kan være behov for ændringer og forbedringer, så du opnår et bedre indeklima. Denne analyse kan selvfølgelig også foretages, selvom du ikke påtænker at sælge ejendommen. Et godt indeklima har nemlig stor indvirkning på ansattes effektivitet, og derfor er dette værd at overveje, uanset om du skal sælge eller ej.