Artiklen indeholder reklamelinks
Der er et yndigt land. Sådan starter den danske nationalsang, så hvorfor ikke også lade os inspirere af det smukke Italien eller det bakkede Frankrig. Vinproduktionen er godt på vej i det danske land og det er vi flere der kan glæde os til.
Klimaforandringerne må være hovedårsagen til, at det nu i Danmark er muligt, at dyrke vinranker. Ja ganske enkelt en vinproduktion i eget land. Det er en stor sensation for danskerne og især vinentusiasterne, som nu får nye marker at udforske.
Netop nu er der allerede en stor produktion i gang, her kan vi blandt andet se et navn som Dyrehøj Vingård, som ligger ved Kalundborg. Denne gård har indtil videre den største produktion i Danmark. I alt i Danmark befinder der sig omkring 55 vinbønder, som mere eller mindre lever af at producere vin.
Tom Christensen, som ejer Dyrehøj Vingård udtaler sig: ”Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at det må være vejret, som påvirker høsten, det kan vi se på vores druer. De bliver super modne og flotte og vi har ikke meget sygdom. Allerede år 2013 var et år vi kunne skrive ind i historiebøgerne med henblik på vinproduktion i Danmark”.
Vineksperter har kigget på sagen, og må give Tom Christensen ret i hans udtalelse. Professor i klima og landbrug ved Aarhus Universitet har ligeledes en mening om denne situation.
”Det bliver yderst interessant med en kommerciel vinproduktion på de mest egnede steder i Danmark. På den måde får vi vinbønder i Danmark, som kan leve af deres produktion. Herefter kan de eksporterer det, hvilket helt sikkert vil være godt for Danmarks økonomi”.
Klimaforandringerne giver altså store forskelle rundt omkring i det danske land, men sjældent havde man troet, at en vinproduktion ville være en mulighed. Vi har i mange år været klar over, at den globale opvarmning ville resultere i varme og sol, men at det ville træde ind så hurtigt var ikke til at spå.
Tom Christensen som ejer Dyrehøj Vingård er meget tilfreds med udslaget af den varme tid vi går i møde. Allerede nu kan han se, hvor det vil bære ham og hans vinproduktion hen. Det vil helt sikkert være en økonomisk fordel for både ham og hans vingård.
Normalt sælges der på Dyrehøj Vingård 5000 flasker per år. Tom Christensen forventer at dette antal i salget vil blive ved med at stige en del år endnu. Selvfølgelig vil de også møde nedgang en gang i mellem i form af sygdom, men Tom Christensen vælger nu at se lyst på hele tilværelsen. For ham er det medvind i højeste grad.
Det kan godt være at vi går hårde klimatider i møde, men nogle af disse tider vil også byde på en positiv omsætning for Danmark. Især vil denne omsætning give en væsentlig indtjening, hvis de danske vinproducenter begynder at eksportere store mængder til udlandet. På den måde kan vi blive en del af den store vinproduktion der findes over alt i hele verden.