Le Klint er den tragiske historie om en splittet familie

Artiklen indeholder reklamelinks

Du kender den plisserede folde-lampe Le Klint, der præger et utal af danske stuer.

Du har den sikkert selv hængende i hjemmet med en vis sandsynlighed.

Men det er ikke sikkert du kender den faktisk ganske tragiske historie om kvinden, der foldede de første lamper, endte med at lægge navn til lampen og aldrig nogensinde fik hverken indflydelse eller reelle penge ud af hendes kreationer.

Navnet er Lise Le Charlotte Klint og hun døde i 2012 som 92-årig.

Omkring 60 år tidligere var Lise Le Charlotte Klint ophavskvinden bag den Le Klint-lampe, der stadig den dag i dag bliver foldet med håndkraft og solgt såvel i Danmark som i resten af verden. Hun var blot 17 år gammel, da hun kreerede de første plisserede lamper ud fra papirskærme.

Det var Le Klints far der lavede et firma og satte lamperne i produktion. Da faren senere døde overgik firma og rettigheder til Le Klints bror. Hverken far eller bror ønskede at Le Klint selv havde indflydelse på det firma, der bar hendes navn og hvis primære produkt var hendes lampe.

Rettighederne til lampen blev ved skabelsen overgivet til firmaet mod en livslang betaling på 850 kroner om måneden – en promille af den indtægt firmaet har været i stand til at skabe med lamperne.

Udstødt af familien

For Le Klint selv føltes familieopgøret som en reel udstødelse. Hun blev endda indlagt på psykiatrisk afdeling da det stod værst til.

Hun følte, at hun var blevet lokket til, at afgive hendes rettigheder til design og oprindelige aktier i firmaet; at hun var blevet udnyttet, da hun ikke vidste bedre.

Le Klint fik dog en oprejsning, da hun for år siden havde stor succes med en udstilling i Stockholm i samarbejde med den danske verdensberømte arkitekt Jørn Utzon, der bl.a. står bag operahusene i Sidney.

Historien om Le Klint er historien om en kvinde fra ydmyge kår, hvis familie rejste sig, mens hun i mere end 50 år blev boende i et lille bondehus i Troense for at ende sine dage på Tåsinge Plejehjem.

Plisserede lamper i vækst

Da Le Klint-lampen blev skabt var plisserede skærme den rene ”husflid”, som det udtrykkes i en artikel fra Politiken.dk.

Det havde ændret sig på tidspunktet efter Le Klint gik bort.

Her havde designere som Philip Bro Ludvigsen og Poul Christiansen taget den plisserede lampeskærm til sig, og udviklet egne designs med den. Det var på sin vis også en erkendelse af, at den plisserede lampe ikke ”blot” var et folkeeje, men også blev anerkendt af designere fra øverste hylde.

Det er fortsat alene Le Klint A/S der har ret til at producere lampen. Ophavsretten tilhører selskabet og ikke Le Klint personligt og udløber derfor ikke – heller ikke efter de 70 år (i 2082) som reglerne ellers normalt lyder.