Artiklen indeholder reklamelinks
Kan man spare penge ved at bruge penge? Ja, det er vist ikke nogen nyhed. Men her en ny måde at spare penge på – ved at investere i IT sikkerhed. Problemer med vira og hackerangreb er støt stigende for tiden, og det betyder, at flere virksomheder oplever alvorlige angreb på deres sikkerhed. Mange af angrebene kunne være forebygget, hvis IT sikkerheden var opdateret.
Ransomware er den generelle betegnelse for malware, der angreber ved at låse dine data inde og kræve løsepenge for at få adgang til dem igen. Det vil sige, at alle dine dokumenter kan være låst inde bag ind en virtuel mur, og der popper en besked op, om at du skal betale et vist beløb, før de fjerner muren igen.
Det farlige er, at du selvfølgelig ikke kan regne med at få adgang til dine dokumenter igen, hvis først du har fået sådan en virus, og har betalt til den. De kræver bare flere penge – eller snupper dine oplysninger og tømmer dine konti. Det er dermed en særdeles alvorlig virus, som kan ende med at blive rigtig dyr.
CryptoLocker er navnet på en af de mest udbredte vira af denne type. Den kan fx komme i falske mails fra Skat, postvæsenet eller NemID, der virker så overbevisende, at du klikker på linket i mailen, og allerede der er skaden sket. Mere kræver det ikke, før skaden er sket.
Du tænker måske, som mange andre har gjort, at du ikke kommer til at få virus, fordi du ikke bevæger dig ”farlige steder” på internettet eller klikker på suspekte mails i din indbakke. Desværre kan selv de bedste blive snydt. Hackermails er efterhånden så overbeviste, at de fleste kan komme til at overse faresignalerne i dem.
Den mest sikre løsning er at investere i din IT sikkerhed. Det gælder både for private og erhvervslivet. IT sikkerheden afhænger ikke kun af et antivirusprogram, men også af styresystem, netværksindstillinger og meget mere. Er dit styresystem forældet, fx Windows XP, er opdateringen af sikkerhedssystemerne pr. 2015 opholdt.
Det gælder altså om at være på forkant med sikkerheden – at tage problemerne i opløbet. Ligesom med bilulykker og fugleklatter i håret er man tilbøjelig til at tænke, at det kun sker for naboen. Når ulykken sker for en selv, er det derfor ofte komplet uforberedt. Og det kan også være med til at gøre problemerne værre.
Ligesom forskellige tiltag inden for IT sikkerhed hele tiden bliver lavet, bliver malware, ransomware og andre vira også hele tiden mere avanceret. I takt med at internethandelen vokser, penge bliver digitaliseret og offentlige myndigheder anvender nettet til kommunikation, bliver det også mere interessant for hackere at fortsætte med at hacke – der er noget at komme efter.
Det er derfor svært at sige noget konkret om fremtiden for vores alle sammens IT sikkerhed, fordi både sikkerheden og kriminaliteten udvikler sig. En anbefaling må dog være, at man både som privatperson og virksomhed er opmærksom på at beskytte sig, for vi lægger rigtig mange følsomme oplysninger om os selv i vores færden på nettet. Sporene efter os på nettet forsvinder aldrig helt, så den data, man først har sendt ud i cyberspace, bliver ikke bare væk.