Hvordan er din indendørsbelysning

Hvordan er din indendørs belysning?

Artiklen indeholder reklamelinks

For rigtig mange år siden opfandt man elektricitet, og på den måde fandt man også ud af at lave lys. Vi kan ikke undvære det kunstige lys i dag, og bruger det hele tiden, også selvom der er lyst udenfor.

Men belysning indendørs handler om mere end bare hvordan lampen ser ud. Det handler ligeså meget om, hvordan lampen placeres og hvilken pæretype der bruges i lampen.

Mange bruger i dag lyset bevidst, og her ved man hvordan rummet bedst fungere, og hvordan lyset bliver udnyttet bedst muligt i rummet. Det er med til at gøre rummet større, og er med til forbedre den komfortable zone og indeklimaet i rummet.

Skære man det helt ud i pap, så betyder lyset altså mere for os end vi lige går og tror. Det har selvfølgelig mange praktiske formål, men belysningen gør også noget ved vores velvære, og derfor skal det fungere optimalt.

Lysets betydning

Det lys vi får fra solen og dagstimerne bidrager til rummets lodrette flader bl.a. til væggene i rummet. Det kunstige lys vi får vha. elektricitet bidrager primært lys til de vandrette flader bl.a. gulv, loft og borde.

Lyset er meget vigtigt, men ofte overser man nødvendigheden af den. Det har stor betydning for rummet, og den måde vi føler os tilpasse i indeklimaet.  Et rum kan, med den rette belysning, ændre karakter og udvise et helt andet udtryk – samt give en anden fornemmelse af at være i rummet. Ændre man belysningen, vil man kunne se forskel med det samme, og derfor er belysningen vigtig.

Før du skal vælge og købe nye lamper bør du overveje, hvilke slags lamper du skal have, og hvor placeringen af dem vil fungere bedst. Det burde ikke afskrække dig, for det er nøjagtigt det samme du gør, hvis du skal male stuen eller købe nye møbler til hjemmet – overvejelser, fordele og ulemper.

Forskellige lampetyper

Forskellige lampetyperDer findes et hav af forskellige lamper, og det kan være svært at vælge. Dog begår de fleste den fejl, at de vælger den lampe de synes er flottes frem for, at vælge den lampe der giver det bedste lys.

Find ud af, hvad lampens primære formål er og hvor den skal hænge. For vælger du blot den lampe, du mener passer bedst ind i dit hjem eller på kontoret risikere du, at den giver et helt forkert lys.

Når du har fundet frem til lampens primære funktion, vil du også finde ud af, at den rigtige lampe er af god kvalitet, men det samme skal lampens lys være.

Hver lampe har sin effekt. Derfor skal du vælge nøje ud fra lampens primære funktion. En lampe med glas skærme, hvor lyset kan skinne igennem kan lyse dobbelt så meget, som en lampe med en lukket skærm.

Overvejelserne omkring en ny lampe skal altså gå på, hvilke funktioner og effekter lampen har, så du får en god indendørs belysning.

Rummet og lampen

Det er altid godt at blande flere lampetyper sammen, så man får oplyst rummet godt. Det gælder især i køkkenet, som mange har lavet til et sted familien samles, og kalder det et køkkenalrum. Her laves der ikke kun mad, men også lektier, spilles spil og alt muligt andet. Derfor skal lyset i køkkenet passe til flere arbejdsfunktioner.

Der er ingen tvivl om, at det kan være svært at få alle rum lyst ligeså godt op. Det kan bl.a. være en udfordring hvis der er lavt til loftet, hvis der er bjælker på tværs af rummet eller hvis rummene er små og smalle.

Står du med udfordringer, når du skal vælge lamper til dit hus eller dit kontor, så skal du lægge ekstra meget vægt på, at få de rigtige lamper som giver en god belysning.

Er du på bar bund kan du kontakte en indretningsarkitekt.

Pæretype

PæretyperKig altid på pærernes egenskaber. Herunder hvilken lumen pæren har, Ra-værdien og Kelvin.

Lumen er den mængde lys som pæren udsender.

Ra-værdien er den farvegengivelse pæren kan gengive vha. lyset. Skalaen går fra 0-100 og jo højere tal – jo bedre farvegengivelse.

Kelvin er temperaturen på farven på pæren. Er farvetemperaturen høj vil pæren sende et koldere lys.