Hovedpinepiller er hverdagens lille hjælper

Artiklen indeholder reklamelinks

De fleste af os kender det. Hovedpinen er der ikke helt endnu, men vi kan mærke, at den er på vej. For at undgå at det eksploderer, tager vi en hovedpinepille. Nogle af os kan styre det, og tager ikke flere hovedpinepiller end den anbefalede mængde, men faktisk kan over 80.000 danskere lide af hovedpine, fordi de har et overforbrug af hovedpinepiller.

Flere og flere danskere bruger nemlig hovedpinepiller som forebyggende medicin. Nogle tager et par piller hver eneste morgen, mens andre tager hovedpinepiller i flere omgange hver dag. Et overforbrug i den kaliber kan altså sagtens forværre smerterne, og få hovedpinepillerne til at give den modsatte virkning.

Derfor får man hovedpine

Der findes forskellige grunde til, at man får den såkaldte primære hovedpine. Den hovedpine der ikke opstår som en reaktion på er overforbrug af hovedpinepiller. De mest almindelige grunde er:

  • Træthed
  • Mangel på søvn
  • Stress
  • For lidt mad
  • Hormonelle forandring i forbindelse med for eksempel menstruation
  • Allergi eller overfølsomhed over for drikke- eller fødevarer

Hovedpine kan være enormt generende, men den kroniske hovedpine som et overforbrug er hovedpinepiller kan føre med sig, kan påvirke hverdagen i en så negativ grad, at det smitter af på livskvaliteten.

Hovedpinepatienter kommer på afvænning

hovedpinepiller-er-hverdagens-lille-hjælper-hovedpinepatienter-kommer-på-afvænningOmkring 150 hovedpinepatienter kommer hvert år på afvænning på Glostrup Hospital for overforbrug af hovedpinepiller. De fleste har døjet med hovedpine over en længere periode og i så høj grad, at de er decideret afhængige af deres hovedpinepiller. Et overforbrug kan føre til medicinfremkaldt hovedpine, og kan desuden give risiko for maveblødning, mavesår, forhøjet blodtryk og endda en blodprop i hjertet.

Afvænningen foregår på den måde, at hovedpinepatienterne skal undvære hovedpinepillerne fuldstændigt i op til 2 måneder. Nogle patienter har ekstremt meget hovedpine i den periode, mens andre oplever decideret fysiske abstinenser, når de stopper med hovedpinepillerne.

Efter at have undværet pillerne i to måneder får hovedpinepatienterne løbende samtaler, hvor de lærer hvordan de på en anden måde kan håndtere smerten samt gode råd til hvordan de fremover kan forebygge hovedpinen og bruge medicin uden at skabe et overforbrug.

Søg gode råd og vejledning

Hvis man lider af hovedpine i en så høj grad, at det smitter af på ens generelle livskvalitet, kan det være en god idé at søge vejledning. De fleste af os ved godt, at det ikke er sundt for kroppen at indtage hovedpinepiller flere gange om dagen. Alligevel gør vi det, fordi vi skal på arbejde, aflevere en opgave eller være klar til eksamen.

Hvis hovedpinepillerne bliver hverdagens hjælper, er det en god idé at søge hjælp inden det er for sent, og man udvikler et decideret overforbrug eller afhængighed.

De fleste apoteker i landet tilbyder gode råd og vejledning i forbindelse med medicin. Apotekerne vil kunne guide hovedpinepatienter omkring deres forbrug af hovedpinepiller og hjælpe med at sikre, at de ikke tager for mange. Bruuns Apotek i Aarhus C er et eksempel på et apotek, der tilbyder vejledning og gode råd til alle deres produkter – også hovedpinepiller.

I andre situationer kan det være en god idé at konsultere med sin egen læge for at få mere viden omkring forebyggelse af hovedpinen samt andre måder hvorpå man som hovedpinepatient kan håndtere det uden at udvikle et overforbrug.

Andre nyheder

Dagens aktier