Fodboldsæsonen er netop startet og skaderne følger ofte trop

Artiklen indeholder reklamelinks

Fodboldsæsonen er lige startet, det betyder ofte også, at skaderne ligger lige om hjørnet. Det holder dog ikke de fysiske danskere fra sportens verden. Sammen med danskernes glæde ved at holde sig til motion og sport følger skader ofte trop.  Dette mener fysioterapeut, Karsten Høgh, som er specialist i idrætsskader og genoptræning, at der kan være flere årsager til. Årsagerne kan blandt andet indeholde spillernes fysiske form, fodboldmæssige færdigheder, smidighed, alder samt fødder og valget af fodtøj. Alle disse årsager spiller ind hos de fleste mennesker, som får skader i løbet af en sæson.

Hvilke faktorer spiller en rolle i spillet om skaderne?

Det er ofte manglen på den fysiske form, som er årsag til de fleste skader. Her spiller smidighed og fysisk adræt ind. Hvis ikke man er i fysisk god form når en fodbold sæson starter, så risikerer man at overbelaste muskler samt led, og det er netop her skaderne opstår.

Hvis man derimod har en god kondition og en god muskeludholdenhed betyder det, at man efter og under sporten kan udstrække væsentlig hurtigt.

Allerede erfarne fodboldspiller har ligeledes problemer med skader. Faktisk kan man sige, at de har langt flere skader, end nystartede spillere. Her er det ofte baglår, lyske og lårmuskler, som der er problemer med. Det er sikkert de fleste fodboldspillere, som kan genkende disse skader. Fibersprængninger forekommer ofte i forbindelser med disse områder. I dag er der særligt fokus på skadeforebyggelse med henblik på disse skader.

En anden årsag til de mange skader kan være, at fodbold spillere ofte har mange accelerationer, retningsskift, tacklinger, spark osv. Disse udfordringer kan give store problemer med kroppen og give fatale skader. Kroppen udsættes her for øvelser, som sker i en pludselig bevægelse. Hvis ikke man er ordentlig varmet op, eller der allerede var et ømt punkt, så kan det i værste tilfælde resultere i en skade. Færdigheder trænes op under hele sæsonen, og det kan tage flere år, før kroppen har vænnet sig til de forskellige færdigheder, så er du nybegynder kan du godt forvente mange skader på den front.

Ergonomi er vejen frem for gode fødder

Det er vigtigt for hele kroppen at have noget korrekt fodtøj på. Her taler man om ergonomi. Det er altafgørende at fødder og fodboldstøvler passer sammen. Herved kan man undgå overbelastningssymptomer.

Der findes en række symptomer, som du bør lytte nøje efter, når du dyrker sporten. Her er der tale om smerter ved fodens vang, under hælene og omkring achillesenerne. Vabler knyster og negleproblemer er også alle sammen tegn på at skoen ikke passer, men vabler og negleproblemer kan også forekomme i en sko der mangler at blive gået til, eller ved for meget brug af samme sko.

Fødder er meget forskellige, det er derfor vigtigt, at finde det helt rette par fodbold støvler, som matcher netop dine fødder. Der er altid megen rådgivning og vejledning at hente i diverse butikker, derfor er det vigtigt, at lytte til den hjælp du kan få, så du ikke får store skader under dine kampe. Fysioterapeut, Karsten Høgh fortæller, at det kan være svært selv at få et dissideret overblik over de forskellige fodboldstøvler. Han opfordrer derfor altid forbrugeren til, at tage sig god tid under prøvetiden af hver enkelt sko. Det er vigtigt, at den har den rette pasform, og at man føler den sidder behageligt på foden.  Han mener også, at det kan være en god idé at investere i et par indlægssåler til fodboldstøvlerne.

Skaderne kommer med alderen

Elasticiteten begynder allerede at falde ved 30-35 års alderen. Ligeledes svækkes muskulatur og leddene. Derfor er det særligt vigtigt, at man tager hensyn til de symptomer, der kommer med tiden. Kroppen har nu sværere ved at vokse sammen og derfor kommer skaderne hurtigere i den alder.

Karsten Høgh mener, at man dog med alderen bliver dygtigere til sine fodboldmæssige færdigheder og at det på den måde bør mindske risikoen for skader.

Det er vigtigt at understrege, at risikoen for skader og alderen ikke må holde nogen tilbage ved glæden i at dyrke fodbold. Mange mennesker føler en hvis glæde både i selve spille, sammenholden men mindst lige så meget ved den fysiske udholdenhed, siger Karsten Høgh.

Gode råd fra en ekspert

Det er altid godt at have nogle gode råd med i tasken, når man begiver sig ud i sportens verden. Men det er også godt med vejledning, selvom man allerede er fodboldspiller. Karsten Høgh er som allerede nævnt uddannet fysioterapeut og ekspert i idrætsskader og genoptræning. Han står også bag den højt specialiserede hjemmeside fysio-shop.dk. Karsten Høgh er en mand med mange gode råd, her vil han give nogle stykker.

  • Stræk altid ud som en fast rutine hver dag, gerne i 1-2 uger op til fodboldstart. Husk også at det er vigtigt med en ordentlig opvarmning inden træningen begynder. Ligeledes kan det være nødvendigt og altid en god idé, med en ud-spænding inden spillets begyndelse.
  • Vær særlig opmærksom på din krop. Især skal du lægge mærke til dine fødder. De afslører, hvis støvlerne ikke passer. Du kan eventuelt supplere med et indlæg i fodboldstøvlerne.
  • Det er vigtigt med en god form og kondition inden spillets start. Du bør minimum kunne løbe 5 km inden sæsonstart. Derfor er det en god idé med træning inden.
  • Det er en god ide at variere sin træning. Dette gælder også i vinterhalvåret. Hold din træning ved lige hele året rundt og sørg dermed for, at musklerne ikke forfalder eller svinder ind. Dyrk derfor gerne indendørstræning eller løb terræn ture med spurtløb indimellem.