Artiklen indeholder reklamelinks
Mange danskere indtager hver dag smertestillende håndkøbsmedicin for at komme igennem hverdagen, og faktisk er der flere tusinde danskere, der er decideret afhængige af den smertestillende medicin. Mange af præparaterne kan være farlige og medføre mange bivirkninger, såfremt man indtager mere end den anbefalede dosis.
Særligt Kodimagnyl er farlige idet de blandt andet består af en kombination mellem acetylsalicylsyre og kodein, og det er lige netop den kombination, der gør dem livsfarlige i for høje doser. Eksperter mener derfor, at præparater som for eksempel Kodimagnyl bør være receptpligtigt, for netop at undgå at patienterne overmedicinerer sig selv.
Hvert år er der danskere, som dør på baggrund af et overforbrug af smertestillende håndkøbsmedicin, og Kodimagnyl er ingen undtagelse. Der er nemlig en del bivirkninger forbundet med præparatet, og det kan tilmed medføre akutte forgiftninger. Man skal altså tænke sig om en ekstra gang inden man indtager smertestillende håndkøbsmedicin som for eksempel Kodimagnyl.
Det er de mange bivirkninger, der har fået eksperter til at foreslå, at Kodimagnyl skal gøres receptpligtig. Bivirkningerne forekommer hos mere end 10 procent af dem som indtager præparatet, og kan både være mindre alvorlige og meget skadelige.
Bivirkninger deles op i meget almindelige, almindelige, ikke almindelige og sjældne:
Meget almindelige | Sure opstød, halsbrand, mavesmerter |
Almindelige | Blødning i mave-tarmkanalen, diarré, forstoppelse, kvalme, opkast, muskelsammentrækninger, hovedpine, søvnløshed |
Ikke almindelige | Sløvhed, svimmelhed, tinnitus, udslæt, snue, træhed |
Sjældne | Hjerneblødning, tab af hørelse, åndenød, blødning i mave-tarmkanalen, lavt blodtryk, lavt blodsukker |
Hvis man overmedicinerer sig selv betydeligt, er der naturligvis større risiko for at behandlingen vil medføre de mere sjældne bivirkninger, og de kan altså være livsfarlige.
Desuden bør man ikke anvende Kodimagnyl under graviditet eller under fødsel. Det skyldes en manglende viden på området. Børn under 12 år bør helle ikke anvende præparatet. Det er derfor vigtigt, at man taler med sin læge før man indtager Kodimagnyl. På den måde bliver man sikker på, at man er godkendt til at anvende præparatet og at man tager tabletterne i de anbefalede doser.
Eksperter argumenterer for, at et overforbrug af Kodimagnyl medfører skadelige bivirkninger og at forbruget ofte kan give forgiftninger. Derudover frygter de, at man i fremtiden vil se flere eksempler på skader i helbredet, som man ikke har set før, og som skyldes kronisk forbrug af Kodimagnyl.
Indholdet af kodein er en svag form for morfin, og virker langt stærkere i leveren. Det er derfor, at det kan være vanedannende og medføre et overforbrug. Afhængigheden opstår altså på baggrund af præparatets indhold.
Lægemiddelstyrelsen afviser dog problemet, og mener at det lille tilskud af kodein ikke skaber afhængigheden. De har hos Lægemiddelstyrelsen altså ingen intentioner om at gøre præparatet receptpligtigt på trods af eksperternes anbefalinger.