Flere og flere vælger at følge iværksætterdrømmen og starte egen virksomhed. En ny undersøgelse fra Experian viser, at der i 1. kvartal af 2021 er kommet 30% flere nye virksomheder sammenlignet med året før. Selvom samfundet har været nedlukket flere gange i 2020 som følge af Corona, har det altså ikke haft den store betydning for antallet af nye iværksættere der vælger at starte deres egen virksomhed – tværtimod.
Da landet lukkede ned første gang i marts 2020 som følge af Covid-19, oplevede samfundet et fald i antallet af nyetablerede virksomheder. I resten af 2020 har der dog været et fint antal af nye iværksættere, der valgte at springe ud som selvstændige. Ligeså viser de nye tal fra 2021, at der er en rigtig fin vækst inden for iværksættermiljøet.
Hvorfor der i netop 2021 har været så mange, der har valgt at kaste sig ud i at starte egen virksomhed kan der være flere årsager til. Muligvis kan en del af forklaringen være, at mange har mistet deres job under Corona og derfor måske har forsøgt at gå andre veje.
Går du selv med en spirende iværksætterdrøm, kan tiden måske også være moden for dig til at prøve nye muligheder af. Herunder får du en liste over ting du skal overveje, hvis du gerne vil starte din egen virksomhed.
En af de første ting du skal overveje, er hvor meget tid du ønsker at bruge på din nye virksomhed. Skal det være en fuldtidsbeskæftigelse, eller er det blot en fritidsbeskæftigelse ved siden af dit nuværende job? Overvej, hvor meget tid, og hvor mange kræfter du vil lægge i din nye virksomhed, og hvor du vil sidde og arbejde på din nye virksomhed henne.
Er det blot en fritidsbeskæftigelse, kan du måske fint sidde derhjemme og arbejde. Er det derimod en fuldtidsbeskæftigelse for dig, kan det være en god idé at kigge efter et sted, hvor du kan sidde mere koncentreret og arbejde. Det kan for eksempel være et kontorfællesskab.
Hos dette kontorfællesskab i Aarhus har du mulighed for at leje dit eget lukkede kontor, hvor du kan sidde koncentreret og arbejde, og har samtidig mulighed for at netværke og sparre med de andre virksomheder i bygningen på fællesområderne.
For at blive iværksætter og starte din egen virksomhed er det vigtigt, at du har en god idé til, hvad det er du gerne vil sælge. Her er det vigtigt, at du undersøger markedet i forhold til efterspørgslen og konkurrencen på det produkt eller den ydelse du ønsker at sælge. Derudover skal du finde ud af produkternes indkøbspris og dit dækningsbidrag, der viser, hvor meget du kommer til at tjene pr. produkt.
Alt dette skal du skrive ned i din forretningsplan, som er en plan, der viser din forretningsstrategi, hvilke mål du gerne vil opnå, samt hvordan du opnår dem. Din forretningsplan skal indebære alle informationer om din virksomhed såsom din forretningsidé, dit produkt, dine målgrupper og dine budgetter.
Når du har fundet den gode idé, skal du også i gang med at overveje, hvilken virksomhedstype eller selskabsform din virksomhed skal registreres som. De virksomhedstyper der findes er: Enkeltmandsvirksomheder og Interessentskaber (I/S). De selskabsformer der findes er: Anpartsselskaber (ApS) og Aktieselskaber (A/S).
Hvilken virksomhedstype eller selskabsform du skal vælge, afhænger af, hvor mange ejere der er til virksomheden, hvordan du ønsker at hæfte for virksomheden, hvordan beskatningen i virksomheden skal være, og hvilken type ledelse der skal være.
Ved både anpartsselskaber og anpartsselskaber er der desuden et krav om en startkapital på hhv. 40.000 og 400.000 kr. Når du skal stifte din virksomhed, skal du derfor også overveje, hvordan din økonomi ser ud, og hvad du har råd til.
Noget du også bør overveje, når du opstarter en virksomhed er, hvem der skal stå for håndtering af bogføring og styre regnskaberne i virksomheden. Det kræver både tid samt en god forståelse for tal og regnskaber at stå for det selv.
Hvis du gerne udelukkende vil koncentrere dig om din virksomhed, kan det derfor være en mulighed at få en ekstern bogholder til at stå for alle regnskaberne. Hvis du derimod gerne vil stå for regnskaberne selv, eller du ikke har økonomi til en ekstern bogfører findes der også flere regnskabsprogrammer, som kan være en hjælp. Det vigtigste er, at du på forhånd finder ud af, om du selv vil stå for at styre regnskaberne, eller du skal have professionel hjælp til at klare opgaven.
En anden ting som skal være i din forretningsplan er, hvordan du vil markedsføre din virksomhed. En god markedsføring er vigtig for at opnå succes og tiltrække kunder som nyetableret virksomhed. Derfor er det en god idé at lægge en konkret plan for, hvordan du vil markedsføre og differentiere din virksomhed i forhold til lignende virksomheder.
Her bør du også tænke over, hvilke kanaler du vil bruge i forhold til at nå ud til lige præcis din målgruppe, samt overveje, hvor mange penge du vil bruge på markedsføringen.