stay-home-stay-safe

Danskerne ændrer adfærd under COVID-19

COVID-19 har taget Danmark med storm. Danmark er lukket ned flere steder, og der er indført påbud om maks. 10 personer samlet ét sted. På grund af Coronavirussen dyrker både Danmark og resten af verden lige nu ”social distancing”, der går ud på, at man så vidt muligt skal holde sig hjemme. Hvis man går ud, skal man holde en afstand til andre mennesker på 2 meter for at undgå smitterisiko og mindske spredningen af Coronavirussen.

Rigtig mange af danskerne har taget begrebet til sig, og bliver lige nu hjemme og holder afstand for at mindske smittespredningen. Dog virker det til, at det gode vejr har gjort det svært for nogle danskere at blive indendørs.

Færre går på apoteket under COVID-19

En rapport, som Google har lavet over den respons, der har været på at holde social afstand i forbindelse med COVID-19 viser, at den danske befolkning går mindre på apoteket under Coronavirussen. Ifølge rapporten er der 22% færre mennesker, der handler i dagligvarebutikker, supermarkeder og apoteker under COVID-19 end før Coronavirussen.

Det skyldes formentlig, at der er en øget smitterisiko, når man står tæt sammen i et supermarked eller på et fysisk apotek og skal handle varer ind. Derfor vælger mange i stedet at handle på et apotek online, når de skal købe medicin eller andre apotekervarer samt at handle hos en af de mange online supermarkeder der findes, når der skal købes dagligvarer ind til ugens løb.

Det er faktisk også en rigtig god idé at handle hos et online supermarked eller på et apotek online. Her undgår du nemlig at blive smittet med Coronavirus, mens du står i kø til kassen, og kan sidde i ro og mag derhjemme og bestille apotekervarer eller dagligvarer og få dem leveret direkte til døren. Det er dermed nemmere og mere sikkert at købe online og få leveret din medicin og dine dagligvarer hjem til dig selv. Særligt for personer, som er syge eller i risikogruppen i forhold til COVID-19, kan det være en fordel at handle hos de online supermarkeder og apoteker.

Flere danskere opholder sig på offentlige stedermange-folk-i-park

På trods af at der er en del færre mennesker i dagligvarebutikkerne og på de fysiske apoteker, betyder det dog ikke, at danskerne i stedet vælger helt at blive hjemme – tværtimod. Ifølge Googles rapport er der nemlig en stor stigning i antallet af danskere på offentlige steder som parker, strande, havneområder og andre offentlige udendørs områder.

Rapporten viser, at der er 35% flere mennesker i de offentlige parker og lignende udendørsområder i Danmark end før Corona. Lukningen af store dele af Danmark har dermed fået flere danskere til at søge mod de steder, der ikke er lukket ned, og hvor risikoen for smitte er mindre, fordi det er udendørsområder som parker, havneområder og andre offentlige naturområder.

Særligt det solskinsrige forårsvejr har fået mange danskere til at gå udenfor og opholde sig i parker, ved søer, skove og andre naturrige områder for at nyde det dejlige vejr i stedet for at være hjemme. Men selvom man er udendørs, er der dog stadig risiko for smitte, når mange mennesker er placeret samme sted. Derfor bør man så vidt muligt undgå at opholde sig steder, hvor der er mange andre mennesker, hvis man går ud.

Både regeringen og myndighederne advarer desuden danskerne mod at opholde sig i store flokke, og politiet har også lavet opholdsforbud ved flere af de mest besøgte udendørsområder og udleverer bøder til de personer, der opholder sig de steder, hvor der er opholdsforbud eller ikke overholder reglerne om maks. 10 personer samlet ét sted.

Opfordringen herfra lyder derfor: Bliv hjemme så meget som muligt, bestil dine varer på et apotek online eller hos de online supermarkeder og gå en tur udenfor i forårssolen alene i mindre befærdede områder.