Artiklen indeholder reklamelinks
Dansk design er anerkendt over hele verden – især har vores lamper tidligere gjort et stort indtryk.
Før i tiden var det bl.a. PH-lamper og Arne Jacobsen – i dag er det i højere grad Le Klint og Louis Pulsen-lamper, de danske forbrugere såvel som de europæiske efterspørger.
Det fortæller indehaveren af Lampeshop.dk beliggende i Hinnerup, Gustav Thusgaard:
”Vi har baseret en stor del af vores udvalg på, hvad der lige nu er populært, og især Le Klint og Louis Poulsen er eftertragtet at have hængende i mange danske hjem.”
Danske designerlamper hænger især sammen med ”Koglen” for mange danskere. Den ikoniske lampe blev designet af Poul Henningsen, der lagde vægt på såvel funktionalitet som design, da han udtænkte designerlampen.
Koglen er designet efter en matematisk udregning af, hvordan lyset bedst muligt reflekteres – og skærmsystemet sikrer, du ikke bliver blændet af lyset fra lampen uanset, hvor du står.
Sådanne detaljer gør lampen endnu mere interessant – især for de, der tror design blot er et spørgsmål om æstetik.
En af de to arvtagere er Le Klint – en dansk designvirksomhed etableret for godt 100 år siden. Trods den tidligere etablering åbnede den første butik i 1943 i København og siden da har mærket stået bag nogle af de mest genkendelige lamper i danske hjem.
Hos mange er en Le Klint-lampe, kendetegnet ved simple og bløde former foruden materiale af høj kvalitet, et stykke kunst, der går i arv fra person til person og hjem til hjem.
Måske endnu mere kendt er Louis Poulsen, der siden 1924 samarbejdede med netop førnævnte Poul Henningsen. De to var sammen med til at sætte Danmark på verdenskortet inden for moderne design og lavede smukke kreationer sammen som hver for sig.
Louis Poulsens lamper er lidt mindre traditionelle end Le Klint og de to danske designere henvender sig derfor også til to forskellige typer af mennesker – to forskellige typer af hjem.
Design og de kreative industrier som et hele har altid udgjort en væsentlig del af den danske eksport. Tal fra Udenrigsministeriet dikterer, at hele 75 milliarder kroner udgjorde den danske eksport inden for møbler, design, mode og arkitektur i 2013.
De vigtigste eksportmarkeder er vores umiddelbare nabolande i form af Sverige, Norge og Tyskland, men de danske varer kommer rundt i hele verden.
I nyere tid er bl.a. de danske smykkefirmaer Pandora og Endless Jewelry med KASI Jesper blevet kendt i almenheden, ligesom Utzons Operahus i Sydney og den ny triumfbue i Paris er det. Blot nylige eksempler på en dansk tradition inden for smukt design, der strækker sig endog længere tilbage end Louis Poulsen, Poul Henningsen og Le Klint i starten af sidste århundrede.
Et nyere marked i kraftig vækst inden for dansk design er Guds eget land – USA. Fra 2012 til 2013 steg eksporten af dansk design og møbler med hele 27 % – noget, der ifølge Jørgen Bodum skyldes, at amerikanerne godt kan lide den gennemførte enkelthed i hele det nordiske design.