Amazon i Danmark

Amerikanske Amazon står på spring for at indtage det danske marked

Artiklen indeholder reklamelinks

I USA snakker man rigtig meget om Amazon, fordi handelsgiganten har fangarme ind i praktisk talt alle brancher og markeder. Det er svært at komme forbi Amazon, hvis man vil drive forretning i USA, og Amazon vil naturligt nok gerne finde andre markeder.

Derfor har Amazon også i nogle år haft afdelinger i eksempelvis Europa, hvor Storbritannien, Frankrig og andre lande har haft en Amazon-afdeling.

Det er ikke længe siden, vi hørte, at Amazon har sat sejl mod at etablere sig i Danmark, og det skabte en del røre i vandene i forretnings-Danmark. Det blev til en masse snak om, hvem der bliver presset i sit marked af den amerikanske gigant, og nogle er mere oplagte end andre.

Selvom Amazon gerne vil gøre sit indtog i Danmark med alle sine virkeområder, bliver det dog ikke på alle punkter, amerikanerne får frit spil til at øge konkurrencen. Nogle brancher og nicher er mere udsatte end andre.

Den primære trussel er Amazon Prime

Det springende punkt er teknisk set ikke, om man kan få produkter gennem Amazon, fordi det kan man allerede. Der bliver handlet gennem andre landes Amazon-indgange, men man kan sagtens være kunde hos Amazon i Danmark.

Til gengæld er Amazon Prime det vigtige at holde øje med, fordi med Amazon Prime kan man få levering fra dag til dag. Det kræver naturligvis, at Amazon har de rigtige distributionsmidler på plads, for at det kan lade sig gøre, og når de har det, kan man for alvor snakke om, at Amazon er kommet til landet.

I USA har omkring hver anden husstand abonnement på Amazon Prime, og med det brede udvalg af produkter, man kan købe hos Amazon, kan man klare så godt som alle indkøb gennem handelsgiganten. Alt fra fødevarer til elektronik og møbler.

Amazon kan ikke blive et (rigtigt) online apotek

Online Apotek og Amazon

I hvert fald skal der laves om i lovgivningen, før Amazon kan blive et rigtigt online apotek. Lige nu må der nemlig kun være to online apoteker i Danmark, og de er fundet. Derfor er der ikke flere licenser ifølge apotekerloven, som Amazon kan få.

Dog er der allerede i dag muligheder at komme omkring dette på sin vis, fordi man kan godt sælge varer, som apoteket også sælger. Reglerne omkring apoteker og apoteksdrift er i dag meget restriktiv, selvom de fra Christiansborg har lempet den lidt på nogle områder.

Den konservative tilgang betyder sandsynligvis også, at receptpligtig medicin, som jo er apotekernes kerneområde, bliver svært for Amazon at nå. Amazon har i USA købt et online apotek, som hedder PillPack, men det bliver altså ikke let i Danmark.

Klassisk forbrug vil blive presset af Amazon

Når Amazon kommer til Danmark, bliver det forhandlerne af de helt klassiske forbrugsvarer, der bliver presset af de amerikanske nytilkommere. Især hvis det lykkes Amazon at vænne os forbrugere til, at man kan få alt på Amazon.

Tanken bag Amazon og især Amazon Prime er i vid udstrækning, at uanset hvad man har brug for, finder man det på Amazon. Indkøbene til næste uges mad, vinterjakken til de kolde måneder, bøgerne der skal med på ferie og meget mere.

Det er alle de ’sædvanlige’ produkter og goder, man skal bruge. Det er den store tiltrækning ved Amazon set fra forbrugernes side, og hvis alle forbrugere kigger på Amazon for at få deres produkter, bliver alle forhandlerne presset på deres egne kanaler.