Tandlæge praksis

5 ting du skal vide, når du køber tandlægepraksis eller klinik

Artiklen indeholder reklamelinks

Køb af en tandlægepraksis er ofte en større juridisk handel – men samtidigt hvad der giver dig mulighed for at starte som tandlæge med det samme frem for selv at skulle opbygge en portefølje over aktive klienter.

Her får du 5 tips til ting, du skal være opmærksom på i forbindelse med købet. Vær opmærksom på, at en advokat for dig som køber er en forudsætning for ikke at blive snydt.

Patientklausul

Med en patientklausul er du som køber af tandlægepraksissen sikker på, at sælger ikke efter købet ringer til alle sine kunder og får dem over i en ny virksomhed.

En patientklausul kan sammenlignes med en kundeklausul i en almindelig stilling eller i forbindelse med andet køb og salg af virksomhed. Som køber af din tandlægeklinik køber du naturligvis ikke alene lokaler og noget udstyr – du køber også en stabil portefølje af kunder, så du er beskæftiget fra første dag af. Kundeporteføljen er en af de ting i forretningen, der er flest penge værd og derfor også en, du skal sørge for at beskytte ved at benytte dig af en patientklausul.

Overtagelsesvilkår

Hvornår overtager du klinikken – og betaler du hele beløbet på en gang?

Overtagelsesvilkår er typisk det sidste der forhandles på plads med dig, din advokat, sælger og sælgers advokat – ikke desto mindre skal du holde tungen lige i munden da det her er muligt at rykke en række praktiske detaljer til din fordel.

Vurderingsvilkår

For at du kan give en retfærdig pris for tandlægeklinikken skal den vurderes. Dette vil en registreret eller en statsautoriseret revisor ofte tage sig af. Vær sikker på, det er en uvildig revisor der udfører vurderingen og overvej at betale to revisorer for at udføre en vurdering for at være sikker på resultatet.

Vær især opmærksom på opgørelsen af de immaterielle aktiver. Du kommer til at betale for bl.a. goodwill og det er vigtigt ikke at betale en for høj pris her.

Sørg også for at have din advokat inde over vurderingsprocessen, da advokaten med erfaring inden for køb og salg af virksomheder vil have noget at sige.

Køb ind eller køb af virksomhed

Du har mulighed for enten at købe en virksomhed – fx ved at købe det ApS, anpartsselskab, der omkranser tandlægeklinikken. Du har også mulighed for at købe alle aktiver ud af et selskab og ind i dit eget, så der reelt er tale om et ”varekøb” og ikke overtagelse af en virksomhed.

Der er fordele og ulemper ved begge muligheder og det er derfor noget, du skal vende med din advokat. Her kommer blandt andet din skatteretlige situation på spil i forhold til at vælge det for din forretning mest gunstige.

Skattevilkår ved generationsskifte

Hvis du som køber enten er en nærtstående medarbejder eller er familiært beslægtet med sælger har du mulighed for at benytte dig af skattemæssig succession.

Det betyder at du stiller dig i sælgers position i forhold til SKAT og I kan reelt udskyde tidspunktet for, hvornår der skal betales SKAT – frem for at sælger reelt bliver ”havelågebeskattet” af salget af virksomheden.

Dette kræver igen hjælp fra din revisor eller advokat – skattemæssig succession er et kompliceret emne, der dog, såfremt det kan anvendes, kan spare dig for mange penge i SKAT.