E-cigaretter med nikotin er meget farligt og nu ulovligt i Danmark

Artiklen indeholder reklamelinks

I Danmark er e-cigaretter meget udbredt og især blevet meget populært i takt med, at danskerne forsøger et rygestop. Det lader nu til, at danskerne bør finde andre metoder til dette formål.

Det at sælge e-cigaretter i Danmark er ikke ulovligt. Det er selve væsken, som indeholder nikotin, der er ulovlig. Det skyldes, at denne væske som indeholder nikotin, er blevet erklæret et lægemiddel, og derfor bliver dette pålagt en lang række restriktioner.

Det har gennem flere år været muligt at købe disse væsker, som indeholder nikotin, i forskellige butikker rundt om i landet, for ikke at nævne internetbutikkerne. Men nu skal det ikke længere være muligt i Danmark, at skaffe disse væsker til e-cigaretterne.

Godkendelse som lægemiddel

For at disse væsker indeholdende nikotin skal kunne blive godkendt af Sundhedsstyrelsen, kræver det, at de pågældende virksomheder får tilladelser om at få produkterne godkendte. Derudover skal hvert enkelt produkt leve op til de mange strenge krav, som lægemidlerne stiller.

Grunden til at disse væsker til e-cigaretter er blevet ulovlige skyldes, at man har fundet mange skadelige stoffer i dem. Her er der blandt andet tale om nikotin i en særlig høj dosis, som kan slå et barn ihjel.

Nikotin er i sig selv ikke kræftfremkaldende, men er kemisk set i familie med både koffein og LSD. Nikotin nedsætter blodtrykket merkant, hvilket kan have stor betydning for hjerte-kar-sygdomme.

Derudover har man fundet er flertal af andre skadelige stoffer, som kan være til skade for kroppen og i værste tilfælde være kraftfremkaldende.

Dommen vil falde

Da salget af e-cigaretter med nikotin er blevet ulovligt i Danmark, er flere virksomheder og internetshops ved, at blive politianmeldt landet over. Her er der både tale om mindre virksomheder og de større.

En indehaver af to webshops har allerede fået en bøde på 50.000 danske kroner ved Retten i Randers. Indehaveren af disse shops solgte de ulovlige e-cigaretter, som indeholdte nikotin.

”Man skal have særlig tilladelse af lægemiddelloven om salg af disse og det havde ejeren af disse shops ikke”, sagde anklageren i sagen, Peter KouKoumis, fra Østjyllands Politi.

Denne dom er blot en enkelt. Der er stadig mange butikker og shops rundt om i landet som endnu ikke er blevet anmeldt, og måske stadig sælger produkterne. Men det er blot et spørgsmål om tid, før dette sker.

Andre metoder i brug

Nikotin tyggegummi et blandt flere lovlige alternativer til de ulovlige e-cigaretter med nikotin
Nikotin tyggegummi et blandt flere lovlige alternativer til de ulovlige e-cigaretter med nikotin

Når nu væskerne til e-cigaretter med nikotin er blevet ulovlige på det danske marked, så må danskerne i tænkeboksen og finde andre og lovlige metoder for rygestop. Der er nemlig stadig mange anvendelige produkter på hylderne på apoteket. Her er et yderst populært eksempel nikotintyggegummi, som også anvendes af mange danskere.

Der er altså ikke noget tvivl om, at rygestoppet stadig kan finde sted i de mange danske hjem. Det er en god idé at snakke med apotekeren eller din egen læge om, hvilket produkt der bedst egner sig til dine behov og daglige vaner. Dermed kan du få det bedste rygestop som muligt.