Coronakrisen: Fysiske apoteker kæmper mod online apotekers vækst

For over et år siden hørte danskerne den første besked vedr. nedlukningen af alt i Danmark. På daværende tidspunkt var der ingen af os der anede, hvad der skulle ske, eller hvad det ville have af konsekvenser.

Nu her godt og vel snart halvandet år siden er vi stadig mærket af konsekvenserne af coronapandemien. Flere og flere butikker har haft det hårdt pga. nedlukningen, og nogle kæmper stadig. Nedlukningen af landet betød bl.a., at flere og flere danskere købte varer over nettet, fordi det ikke var muligt for dem at shoppe i fysiske butikker. Nedlukningen har dermed været rigtig god for de mange online apoteker der findes, hvorimod de fysiske apoteker har haft det lidt sværere.

Nethandel trumfer fysisk handel

I marts 2020 blev det besluttet at lukke alle erhverv med undtagelse af supermarkeder og apoteker. For de fysiske apoteker betød det bl.a. to meters afstand til kunderne samt brug af visir og mundbind. Værnemidlerne gjorde det dog ikke nemmere for apotekspersonalet at være i kontakt med kunderne, og samtidig gjorde de det svært at holde en vis form for diskretion, når kunderne havde behov for det. Besværligheden i at handle på et fysisk apotek med to meters afstand og værnemidler, har gjort, at flere og flere kunder har valgt at handle på et apotek online i stedet. Det har resulteret i, at flere online apoteker så en markant stigning i deres ordreantal. Folk strømmede til tasterne for at købe medicin og lign. på nettet, hvilket jo stemte overens med, at vi helst ikke skulle bevæge os for meget rundt uden for hjemmet.

Når kunderne valgte, og til stadighed vælger at handle online i stedet for at støtte de lokale apoteker, har det stor betydning for de fysiske apotekers økonomi og dagligdag.

Nedlukningens påvirkning af apotekerne

På trods af, at de fleste online apoteker har haft en massiv fremgang i antal af kunder, der bestiller sin medicin over nettet, har de fysiske stadig formået at holde ud. Enkelte apoteker oplevede endda en stigning i antallet af kunder, da nedlukningen startede. Det har sidenhen varieret med antallet af kunder. For selvom der har været en del omkostninger i at købe mundbind, sprit og værnemidler, så har det heldigvis ikke påvirket apotekerne i større grad. Der har dog været enkelte apoteker der har været nødsaget til at lukke, grundet manglende kunder.

Det der gør, at de fysiske apoteker har formået at have kunder, kan skyldes, at de har mulighed for at rådgive og vejlede kunderne personligt frem for over en chat, som det ses med flere online apoteker. At kunne få personlig rådgivning er nemlig noget, mange kunder sætter pris på.

De fleste apoteker er her et år efter pandemiens begyndelse så småt ved at vende tilbage til sin normale hverdag. Du finder dog stadig plexiglas ved skranken, og håndsprit ved indgangen, så vi stadig kan passe på hinanden i tilfælde af, at der kommer en coronabølge senere på året.

Mange apoteker er desuden begyndt at tilbyde coronatest, hvilket måske kan give anledning til, at flere kunder besøger apotekerne, og det er håbet, at apotekerne kan tilbyde lungevaccinationer til efteråret, hvilket formentlig også vil tiltrække kunder.