Eksperterne er uenige: Daglig kost eller kalktabletter?

Artiklen indeholder reklamelinks

Det store spørgsmål drejer sig netop nu om, skal man indtage kalk i daglig kost eller kan man nøjes med at tage et kosttilskud i form af kalktabletter. Nogle undersøgelser mener, at det kan være direkte farligt at indtage kalk i form af kalktabletter, mens andre mener at det stadig er et usikkert grundlag.

500.000 danskere spiser kalktabletter dagligt. De fleste af dem er kvinder, som vil forebygge knogleskørhed og dermed risikoen for farlige hoftebrud. Et stort antal af de 500.000 mennesker tager Apotekets kalktilskud med D-vitamin efter lægens anvisning.

I blandt mange af disse mennesker, findes der også de typer, som bare ikke har tid eller overskuddet til, at overveje hvad de putter ind i munden. Det handler blot om at stille den sult, som nu engang findes. Hvis ikke man har viljen eller tiden til at lave en kostomlægning, kan man så stadig indtage kalktabletter?

Kalktabletter kan være farlige?

Nogle forskere og eksperter mener, at det at indtage kalken i form af kalktabletter kan være direkte farligt. De anbefaler klart og tydeligt, at man bør indtage kalk i form af daglig kost. På den måde fordeler man kalk ud over flere måltider, og man nedsætter derved risikoen for dødelige sygdomme, som de nu mener kalktabletter er skyld i.

De udtaler sig, at kalktabletterne imidlertid ikke virker nær så godt, som mange tror. Det anbefales til kvinder, som prøver at undgå hoftebrud, at spise meget kalk-holdig kost samt gå daglige ture, som samtidig vil styrke kroppen. Man bør lige ledes lade være med at ryge, ikke blive for tynd og spise rigeligt med fisk for derved at få nok D-vitaminer. Forskerne mener, at kalktabletterne langt fra er den bedste løsning. Nyere forskning viser, at hjerteanfald fordobles ved at tage kalk i pille form (eksempelvis kalktabletter). Samtidig viser undersøgelser også, at det er vigtigt at få rigeligt med kalk via kosten. Hvis man får 800 mg kalk om dagen, vil det resultere i, at man har en lavere risiko for et hjerteanfald.

Daglig kost

Hvis man i stedet for at indtage kalktabletter, får kalken gennem den daglige kost, så fordeler man indtaget over hele dagen. Derved undgår man de store koncentrationer i blodet. Det anbefales derfor, at man i stedet spiser små mængder fedt fattige mejeriprodukter flere gange om dagen og også får godt med ærter, bønner, sojaprodukter og broccoli, fortæller lægerne.

Det er ikke noget nyt med disse råd. Men om det er korrekt, at disse kalktabletter skulle være direkte skadeligt for vores helbred vides stadig ikke med sikkerhed. Men nogle forskellige undersøgelser sætter i hvert fald dette i perspektiv og vil helt klart få en helt masse danskere til at tænke over, hvad de indtager i deres daglige kost, hvilket helt sikkert vil være sundt for mange af os.