Udvikling af husets udseende

Udviklingen af husets udseende inde og ude

Artiklen indeholder reklamelinks

Indretningen, materialer og farver båder ude og inde har været igennem en lang rutsjebane tur, og nogle af tendenserne kommer igen.

I denne artikel lægger vi især vægt på, hvordan udviklingen har været siden 1970’erne og frem til i dag.

Udvikling fra 70’erne til i dag

Udviklingen fra 70'erne til idagHvis man kigger på huse fra 1970’erne og frem til i dag er der sket en udvikling – både indretningsmæssigt, udseende og mode. Dengang var der små energibesparende vinduer, lange gange med værelser på hver side og nogle skønne grønne og brune nuancer på vægge og gulve. Det har ændret sig gevaldigt igennem tiden. Det ses stadig i dag i de gamle huse, men mange har valgt at modernisere – og her er de fine gulve, vægge og vinduer forvandlet.

I starten af 1980’erne blev der ikke bygget så mange huse, for i stedet valgte de nye husejere at købe brugte huse. Dog vendte det pludselig fra fælleskab og økologi til individualisme, privatisering og dynamik, og folk begyndte igen at bygge huse selv. Det var parcelhuse med italienske stile, og vi gik fra det rustikke til det mere postmoderne hjem. Det var en god blanding af flere stile, herunder spanske buer og synlige men klassiske søjler.

I 1990’erne blev bl.a. panoramavinduer et stort hit og ikke mindst samtalekøkkener. Naturens smukke lys skulle ind i boligen, og det var vigtigt at man var sammen – også når mor eller far var i køkkenet, og derfor skulle der være plads til alle der. Det var igen typehuse, men ikke på den oprindelige 70’er måde. Der var typehuse til enhver, og man kunne selv vælge og vrage, for boligen blev tilpasset den enkelte familie. Kendetegnet ved disse hus var tegltag, carport og gerne med røde mursten og hvide vinduer.

00'erneI 00’erne blev stilen mere enkel, og køkkenet fik et ordenligt spark. Materialer som stål blev brugt, og her kunne man se, at manden fik mere magt i køkkenet. Dertil blev danskerne mere opmærksomme på rod og det overflødige. Alting skulle være simpelt og lækkert. Nostalgi blev et stort hit, hvor flere klassikere blev relanceret, og hjemmet fik et tvist af gammelt – med nyt look. Man byggede huse med forskudte bygninger, og runde vinduer var et hit.

2010’erne kaldes, fornuftens årti. Den har stået på finanskrise, og sparerunder anmas. Det har kunne ses på indretningsfronten. Vi har igen ændret på rummene, og individualitet og fleksibilitet betyder meget. Samtale køkkenet er for længst borte, og i dag kalder vi det i stedet ”køkkenalrum”. Alting skal være praktisk og meget fornuftigt, men stadig flot og lækkert, men ikke på bekostning af det der skal fungere.

Huset i dag

Resultatet er præcist, når vi skal bygge nye huse. Sit hus viser hvem du er, og derfor er det vigtigt, at det er lavet og indrettet efter, hvordan du ønsker det.

  • Køkkenalrummet er blevet en vigtig faktor, her er vi sammen, og det viser at vi har tid og lyst til hinanden. De lange gange og den ekstra ”fine” entre er fjernet, for spildplads er ikke noget for os.
  • Børnene har vundet flere kvadratmetre, og skal altså ikke nøjes med de små 8-10 kvm som man havde førhen. Børnene har ofte en afdeling for dem selv, og mor og far i den anden ende af huset.
  • Forældrene prioritere lidt privatliv, og børn og teenagere kan hygge sig i den anden ende uden at genere nogen.
  • Walk-in closet er mere og mere normalt, her bliver tøj, sko og tasker gemt væk, men det er let at finde frem igen.