Forretningsanalyse - generationsskifte

3 begreber, du skal kende i din ejeraftale

Artiklen indeholder reklamelinks

At indgå en aftale flere ejere imellem i et selskab er et værn mod fremtidige problemer.

Den danske selskabslov er nemlig skruet sammen således, at det langt hen ad vejen er op til parterne at bestemme, hvordan de ønsker at stille sig i forhold til køb og salg, tvister og lignende. Men det betyder også, at parterne intet jura har at forholde sig til, hvis de intet aftaler.

Det kan skabe et stort problem hvis parterne først er blevet uenige – et så stort problem, at det for virksomheden kan blive fatalt. Derfor er en ejeraftale, også kendt som en anpartshaveroverenskomst, en meget fornuftig idé.

Her kommer vi med tre af de begreber, du i forbindelse med indgåelse af en ejeraftale bør kende til. Sørg for at bruge en advokat i forbindelse med udarbejdelse af ejeraftalen – find fx kompetent advokat i Favrskov til ejeraftaler her.

Vesting

Skal anpartshaverne beholde deres ejerandele, hvis de stopper med at arbejde på projektet efter fx 6 eller 12 måneder?

Det har I mulighed for med jeres advokat og i ejeraftalen at regulere.

Med vesting skal du som part ”optjene” dine anparter. Efter fx 6 måneder kan I aftale, at I har optjent 25 % af selskabet. Hvis en part forlader efter 7 måneder skal han således afhænde 75 % af sine anparter til nominel værdi eller hvad der ellers aftales.

På denne måde holdes parterne til ilden i et selskab, hvor de første leveår også er de vigtigste – en brøkdel af alle danske selskaber overlever de første 5 år.

Shotgun-klausul

Er I kun to anpartshavere er det fatalt for selskabet, hvis I bliver uvenner.

Ofte ses det hvordan begge parter gerne vil fortsætte, men samtidigt hvordan de ikke kan blive enige om at gøre det sammen.

Her kan en shotgun-klausul komme i spil.

En shotgun-klausul er en aggressiv tilføjelse i en ejeraftaler, der medfører, at når en partner tilbyder den anden partner at købe anparterne til X kroner er den anden partner forpligtet til at lave samme tilbud, hvis han takker nej.

Ultimativt ryger en af personerne ud – og de to parter kommer ofte til en fair pris, da ens bud er med risiko for at skulle sælge for den samme pris, hvis ens partner takker nej.

Konkurrenceklausul

Det er ikke sjovt at stoppe et samarbejde som følge af uenighed – og det er endnu værre, hvis den forladende part går ud og starter en konkurrent til selskabet.

Det er muligt at forhindre dette ved hjælp af en konkurrenceklausul – og eventuelt også den beslægtede kundeklausul.

En konkurrenceklausul og en kundeklausul forhindrer en part i at starte en konkurrent til selskabet efter at have stoppet med at arbejde i det for en given periode, der aftales nærmere direkte i ejeraftalen.

Klausulerne kendes også fra almindelige ansættelsesforhold.

Der findes mange flere mulige klausuler der kan indsættes i en ejeraftale. Fælles for dem alle er dog, at de forudsætter hjælp fra en juridisk kyndig person – typisk en advokat. Selskabsloven er kompleks og det er muligt at aftale sig til en både bedre og dårligere position afhængigt af ting, der føjes ind til ejeraftalen.