Der er sociale strømninger, som kommer til at kendetegne den daglige debat i de traditionelle medier, sociale medier og i stuerne derhjemme. Det er sådan noget som #MeToo, trashtag challenge og mange andre eksempler på, at tendenser og trends kommer til at sætte en dagsorden.
Nogle virksomheder hopper med på disse bølger for at få del i den opmærksomhed, der kommer på disse strømninger. Det kan gøres på mange måder, men særligt når der er tale om disse trends, som har en reel og stærk forbindelse til samfundet, skal man træde varsomt.
Som virksomhed kan man få meget ud af at gå ind i denne type debatter, men man kan også slå sig. Spørgsmålet er, om man som virksomhed har modet til at springe ind i denne type debatter, og om man har planer for at håndtere eventuel modvind.
Et nyligt eksempel og et af de bedre eksempler på, når store brands kaster sig ind i denne slags diskussioner, er Gillette. Producenten af barbergrej i mange afskygninger lavede en reklame, som var et ordspil på deres klassiske slogan ”The best a man can get”.
Det slogan kan nemlig forstås på den måde, at Gillette er det bedste en mand kan få, men det kan også forstås som det bedste en mand kan blive. Netop den sidste tolkning lavede Gillette en reklame for at sætte fokus på for at sige, at mænd kan gøre det bedre end i dag. Særligt med fokus på #MeToo.
Reklamen blev hyldet af mange, men der var også stor modstand blandt nogle, der mente, at Gillette skar alle mænd over en kam. Det skabte hashtagget #BoycottGillette, og er et fint eksempel på, at man som virksomhed skal træde varsomt på socialpolitiske områder. Gillette kan købes over hele verden og er et af de mest genkendelige mærker inden for sin branche.
Af andre prominente eksempler på den store scene kan Nike nævnes. Nike valgte at bruge football-spilleren Colin Kaepernick som frontfigur i en stort anlagt reklame, og det var specielt, fordi Kaepernick protesterede mod det amerikanske politis behandling af minoriteter ved at knæle under den amerikanske nationalmelodi.
Når der er tale om denne type strømninger, er der mange følelser i spil. Det betyder, at man kan aktivere mennesker på en måde, som ellers er svær for virksomheder, fordi det er svært for alvor at tale dybt ned i kundernes følelser med sine produkter, tilbud og lignende.
Følelserne er noget af det mest effektive at appellere til, hvis man gerne vil bevæge folk. Man skal være opmærksom på, at det kan være et tveægget sværd, fordi hvor der er stærke følelser for et synspunkt eller tilgang, er der ofte også stærke følelser for det modsatrettede.
I Gillettes tilfælde var det følelser om, at virksomheden generaliserede og kritiserede traditionelle kønsroller og kønsnormer, mens det for Nike handlede om en forståelse af patriotisme, som agerede modstander.
Begge dele handler om følelser – både positivt og negativt – og de kan bringes i spil af virksomheder, hvis det bliver gjort med forsigtighed.