Pas på din sure partner, han kan ødelægge din virksomhed

Artiklen indeholder reklamelinks

Hvis du driver en virksomhed sammen med en partner, og jeres samarbejde er mangelfuldt, så kan det måske være en nødvendighed, at afskedige din partner ved at købe ham eller hende ud. Hvis han tager imod pengene og sletter dit kundekartotek, hvad kan du så gøre?

Det kan være svært at tænke om en tidligere partner, at han eller hun kan tænke så rationelt, men dog er det desværre sket for rigtig mange virksomheder rundt omkring i landet. Derved knækker virksomheden ved blot denne ene handling. Det kan være en skade, som kan være fatal for virksomheden.

Dog er det muligt langt hen ad vejen, at gardere sig mod denne risiko og have en klar plan, hvis dette skulle ske. Mange danskere har en indboforsikring, hvis der eksempelvis skulle ske indbrud i hjemmet. Her er der tale om lidt samme situation.

Backup er en god plan B

Det er altid en god ide at tage en backup. På denne måde sikrer du dig for problemet med en vred partner, som prøver at ødelægge virksomheden indefra. Med en god backup kan man genskabe vitalt data.

Det er ligeledes en god idé, at tage en backup hos en tredjepart, det drejer sig altså om en helt tredje virksomhed, som hoster data, hvis du kommer i en skidt situation. Det er i dag muligt at finde mange forskellige lagerpladser online, ligeledes er løsningerne billige. Sørg for altid at have data stående på en anden server.

Du skal altid sørge for at holde din backup opdateret. Det er en god idé at gøre det en gang om ugen som minimum. Man kan, hvis ikke dette gøres, risikere at miste flere dages arbejde, som er spildt. IT-sikkerhed er en præventiv handling, her redder backup, hvis din sikkerhed skulle slå fejl.

Plan for reetablering

Det anbefales, at have en nødprocedure klar, hvis man skulle komme i en situation, hvor man mister alt data. Det kunne eksempelvis være cola i serveren, eller hvis man kommer til at trykke Shift + Delete på harddisken.

Hvis det sker, at din data forsvinder, så er det en god idé at have en reetableringsplan klar. Det handler om at vide, hvordan virksomheden kan køre videre på kort sigt, og dernæst hvordan virksomhedens data genskabes efter forsvinding.

Det kan være en fordel at inddrage en IT-ekspert, for at lave en sådan nødprocedure. En IT-ekspert vil med sikkerhed vide, hvordan virksomheden bedst og hurtigst muligt kommer på skinner igen.

IT-sikkerheden skal både kunne forhindre nedbrud både indefra som udefra. IT-sikkerheden skal også have en nødplan, en såkaldt emergency recovery plan, hvis uheldet alligevel skulle hænde.

Kan tab af data bevises

Det er en erkendelse, hvis en medarbejder bliver fyret og stjæler data eller direkte sletter den fra virksomheden. En helt anden ting er, om det kan bevises, at det er blevet gjort.

Det er en god idé, at indføre en grundlæggende logning af medarbejdernes adfærd. På den måde kan du se, om en af dine medarbejdere har fortaget en sådan handling. Hvis der slettes data i systemet kan man spore en sådan handling og du kan helt præcist se, hvem der har gjort dette.

Det har intet med overvågning at gøre, hvorvidt medarbejderne logger på de forskellige sociale medier på deres arbejdsplads eller i arbejdstiden – det handler kort sagt om sikkerhed og en hvis sikring for virksomhedens data. Det har ligeledes stor betydning for den efterfølgende retslige handling, hvis det i værste tilfælde skulle ske, at virksomheden blev angrebet indefra.

Man behøver ikke andet end en sur medarbejder, for at virksomheden kan brække halsen. Det er dog muligt at have en backup og på den måde sikre sig bedst muligt, hvis uheldet er ude.