Øget konkurrence blandt apotekerne

Øget konkurrence truer apotekerne

Artiklen indeholder reklamelinks

Siden den nye apotekerlov blev vedtaget for to år siden i april i 2015, har antallet af nyoprettede apoteksfilialer været ved at eksplodere. Ikke mindre end 108 nye apoteker er kommet til, og det var tallet i januar 2017. Flere endnu er kommet til siden. Det betyder betydeligt øget konkurrence på markedet.

Forbrugerne er dem, der hiver gevinsten i land. De oplever blandt andet markant forbedret tilgængelighed og kortere ventetider. Disse er direkte resultater af den øgede konkurrence mellem apotekerne, ligesom det øgede antal apoteker er et plus, når man snakker ventetid.

Ud over muligheden for at åbne flere nye apoteksfilialer ud fra et moderapotek, som altså har resulteret i et regulært apoteksboom, har apotekerloven også medført øget tilgængelighed i form af længere åbningstider. Disse bidrager også til den kortere ventetid, og ventetiden er da også faldet på landsplan.

Danmarks første online apotek efter ny lov

Online apotek i konkurrence

I Østjylland opstod der, allerede før den nye lovgivning, en god idé. Apotekerparret Trine Løvgren Persson og Lars Persson ville åbne landets første online apotek, som skulle være tilgængeligt 24/7 ligesom andre netbutikker. Det gjorde de således allerede i 2011, da de hurtigt havde indset, at nethandel er det nye.

Siden 2011 har det altså været muligt at handle på Webapoteket.dk – en netbutik ligesom mange andre, fx Ellos og Zalando. Da apotekerloven blev vedtaget i 2015, foreskrev den, at der skulle sigtes efter at åbne 1-2 online apoteker, som skulle være selvstændige apoteker.

Derfor kom det ikke som nogen overraskelse, da Trine Løvgren Persson i begyndelsen af 2017 blev udnævnt til at være Danmarks første online apoteker. Den titel har hun fået særligt af Lægemiddelstyrelsen, som afgør, hvem der kan bevilges apoteksdrift.

Med denne udnævnelse kunne Webapoteket.dk pludselig stå på egne ben. Førhen var Webapoteket.dk indrettet således, at de fungerede som en netbutik for Hadsten Gazelle Apotek, hvorfra kunderne kunne bestille deres medicin online, men i praksis handle med Hadsten Gazelle Apotek og få tilsendt deres varer.

Denne model er stadig tilladt at arbejde efter, da det er tilladt at sende apotekervarer til kunderne med posten og på den måde få leveret varerne hjem til sin adresse. Har man lyst til at forsøge sig med nethandel, kan man altså godt forsøge at gøre Webapoteket.dk kunsten efter.

Online apotek del af konkurrencen

Support over telefonen

At der er åbnet mange nye apoteksfilialer siden den nye apotekerlov i 2015 øger naturligvis konkurrencen. Men disse fysiske butikkers eksistens er i lige så høj grad truet af eksistensen af nethandel, som alle andre brancher er det.

Online handel bibringer nemlig kunderne nogle fordele, som de fysiske butikker kun kan drømme om at hamle op med. Den konstante tilgængelighed, muligheden for at undersøge sine varer på nettet og sammenligne priser andre steder, levering af varer til adressen og god kundeservice giver netbutikkerne et seriøst forspring.

Det samme gælder hos Webapoteket.dk, hvor man har taget kunsten at drive online forretning til sig og udviklet en online kundeklub, der er gratis at være medlem af, og som giver direkte adgang til billigere priser på en lang rækker varer, dog ikke medicin, samt gratis fragt. Har man brugt for at stille spørgsmål til sine varer, kan man gribe knoglen og ringe ind til farmaceuterne, der sidder hos Webapoteket.dk og er klar til at besvare spørgsmålene, eller man kan sende en god, gammeldags mail. Det er dermed heller ikke farmakonome faglighed, man mangler ved den oplevelse, det er at handle med et online apotek.

Flere konkurrenter melder sig på banen

I lyset af den succes, Webapoteket har oplevet, og som de har været rimeligt alene på det online marked om at få goderne af, har en række konkurrenter efterhånden kridtet skoene og meldt sig ind i kampen. Ingen har dog et lige så velsmurt og velfungerende apparat som Webapoteket.dk oppe at køre endnu – men apotekernes marked er både stort og værdifuldt, og dermed værd at kæmpe om.

Politikerne er også nødt til at forholde sig til branchen, som i mange år har været forkælede af en lov, der gav den samlede apotekerbranche monopol på salget af medicin. Udlandet presser nemlig på – her sidder store spillere med økonomisk ballast og håber på at få lov at få en fod inden for på det danske marked.

En fremtid, hvor det bliver muligt at sælge medicin andre steder end på apoteket, lader ikke til at være lige rundt om hjørnet – men med pres fra udlandet og ikke mindst nationalt, er det muligt, at det kan komme på tale tidligere, end den almindelige forbruger i hvert fald forudser.