Kvinde faar foretaget coronatest

Nye regler for fremvisning af coronapas og test på arbejdspladsen

I efteråret 2021 begyndte smittetallene for corona at stige, og regeringen valgte som følge deraf at genindføre flere af de restriktioner, som tidligere har været i spil i de perioder, hvor Danmark har været ramt af en coronabølge. Det betød blandt andet, at der i slutningen af efteråret kom en genindførelse af fremvisning af coronapas samt krav om mundbind på offentlige indendørs steder.

Også på arbejdspladserne er der i efteråret kommet nye regler og lovgivninger, som du skal være opmærksom på som medarbejder. Herunder har vi samlet et overblik over, hvad din arbejdsgiver kan kræve i forhold til fremvisning af coronapas, test og vaccination.

Hvad kan arbejdsgiveren kræve?

Da Covid-19 i efteråret igen blev kategoriseret som en samfundskritisk sygdom, blev der også vedtaget en ny lov for arbejdspladserne. Denne lov skulle gøre det muligt for arbejdsgiverne at lave nogle forholdsregler for at mindske smittespredning på arbejdspladsen og for at gøre det mere trygt for medarbejderne at møde på arbejde på trods af coronasituationen.

Den nye lov, som trådte i kraft d. 26. november, omfatter en række krav, som din arbejdsgiver kan fremsætte. Disse krav gælder så længe, at Covid-19 er kategoriseret som en samfundskritisk sygdom.

Krav om coronapas

Et af de krav, som den nye lov omfatter, er kravet om visning af coronapas. Din arbejdsgiver kan kræve, at du som medarbejder kan fremvise et gyldigt coronapas, for at du kan få lov til at møde ind på arbejde. Denne lov gælder for offentlige såvel som private arbejdspladser.

Vælger din arbejdsgiver at dette skal være gældende for jeres arbejdsplads, skal han/hun meddele de ansatte skriftligt om, at der er et krav om visning af gyldigt coronapas for at kunne komme på arbejde. Arbejdsgiveren skal desuden meddele, hvorfor det er et krav.

Hvis du nægter at vise dit coronapas, kan det få konsekvenser for din ansættelse. Her er det dog arbejdsgiverens ansvar at informere om, hvilke konsekvenser det har, hvis du nægter at vise coronapas.

Coronapas og coronatest

Krav om test for corona

Den nye lov gør det også muligt for arbejdsgiverne at kræve en coronatest. Din arbejdsgiver kan kræve, at du bliver testet for corona, og kan desuden kræve at se eller blive informeret om testresultatet. Dog skal arbejdsgiveren give en begrundelse for, hvorfor du skal testes.

Hvis din arbejdsgiver pålægger dig at blive testet, skal du gøre dette hurtigst muligt og efterfølgende vise dokumentation for testen samt testresultatet. Her skal testen så vidt muligt foretages inden for den normale arbejdstid. Hvis ikke den bliver det, kan du få kompensation for den tid du har brugt på at få foretaget testen.

Din arbejdsgiver kan også kræve, at du giver besked, hvis du selv har fået foretaget en test, som har vist sig at være positiv. Har du et gyldigt coronapas, kan din arbejdsgiver ikke kræve, at du bliver testet for corona, medmindre at der er et udbrud af coronasmitte på arbejdspladsen.

Krav om vaccination mod corona

Selvom din arbejdsgiver kan kræve at se et gyldigt coronapas samt kræve, at du bliver testet for corona, kan din arbejdsgiver ikke kræve, at du bliver vaccineret mod corona. Din arbejdsgiver må desuden ikke kræve at få oplyst eller spørge ind til, hvorvidt du er vaccineret eller ej.

Din arbejdsgiver må kun spørge ind til, om du er vaccineret, hvis det er afgørende i forhold til dit arbejde. Er du ikke vaccineret og gør dette, at du ikke kan udføre dine arbejdsopgaver, skal du desuden være opmærksom på, at det muligvis kan få konsekvenser for din ansættelse.

Forebyg coronasmitte med vaccination og test

Hvis ikke din arbejdsgiver stiller krav om gyldigt coronapas eller test for corona, kan du selv forebygge smitte med corona ved at blive vaccineret eller blive testet med en PCR-test eller hurtig test, som kan give dig et gyldigt coronapas.

Det kan desuden være en god idé at blive testet for corona, inden du skal være sammen med personer i øget risiko, eller du skal til en begivenhed, hvor du skal være sammen med flere personer. Her kan du med fordel bruge en selvtest.

apoteket online finder du et udvalg af selvtest for corona, så du nemt og hurtigt kan teste dig selv derhjemme. Her kan du desuden finde mundbind og håndsprit, som også er effektive midler til forebyggelse af corona. Husk desuden at holde afstand og bliv hjemme og få foretaget en test, hvis du får symptomer på corona.