Lånereglerne giver konsekvenser for boligkøberne

Der har været rigtig meget fremgang på boligmarkedet i 2019, og det gælder også i forhold til ejerlejligheder. I oktober 2019 satte antallet af solgte ejerlejligheder ny rekord. Her blev der solgt i alt 1.733 ejerlejligheder. Dette antal har ikke været så højt siden 2017.

Det vidner om, at der igen er ved at komme mere aktivitet i handlen med ejerlejligheder på trods af de nye låneregler, der trådte i kraft i januar 2018. Og netop disse låneregler har strammet grebet om en del potentielle boligkøbere – særligt små husstande, som måske er på jagt efter mindre boliger som ejerlejligheder er presset af de nye låneregler.

Nye låneregler fra 2018

Med de nye låneregler skal du minimum have 5 % af udbetalingen til boligen. Samtidig kommer der lånebegrænsninger, hvis gælden er højere end 4 gange husstandens årsindkomst og belåningsgraden er over 60 %.

Er gælden mere end 4 gange så meget som husstandens årlige indkomst, er det ikke muligt frit at vælge realkreditlån med afdragsfrihed eller lån med en variabel rente. Det vil sige, at hvis du ønsker at købe en bolig og låne over 60 % af boligens købspris hos et realkreditinstitut, må købsprisen ikke være så stor, at din samlede gæld overstiger 4 gange din årlige indkomst. Hvis den gør det, begrænser det dine lånemuligheder, og du kan derfor ikke frit vælge lån med afdragsfrihed eller variabel rente. I stedet kan du vælge at få et fastrentelån eller et lån med en 5 års rentebinding.

laan-til-bolig

Strammere låneregler giver konsekvenser for små husstande

Disse låneregler har blandt andet fået store konsekvenser for små husstande som singler, ældre og unge, men også for forældrekøb. Hvis den årlige indkomst i husstanden ikke er stor, som eksempelvis hos singler, ældre og unge, og man ønsker frit at vælge lånetype, kan man blive nødt til at vælge en bolig med en lavere købspris.

Med de stigende boligpriser betyder det, at det kan være svært at finde en bolig i storbyerne som eksempelvis Aarhus og København. Selv ejerlejligheder kan være svære at finde til under 1,5 mio. kr. i storbyerne, og mange kan derfor blive nødt til at søge længere væk for at finde en bolig, som der er råd til.

ejerlejlighed-paa-landet

Søg væk fra centrum, hvis du skal købe ny bolig

Hvis du overvejer at købe en bolig, og måske er på jagt efter en ejerlejlighed eller et hus til en købspris, der enten gør det muligt for dig at optage et lån på under 60 %, eller som med et lån på over 60 % ikke giver dig en samlet gæld, der overstiger 4 gange din årlige husstandsindkomst, kan det være nødvendigt at søge længere væk fra storbyerne.

Her kan en ejendomsmægler, der har kendskab til boligpriserne i småbyerne, som denne ejendomsmægler i Ørsted, give dig den rådgivning du har brug for.

På grund af de stigende boligpriser kan det være svært at finde en ejerlejlighed til den rette pris og kender du ikke lokalområdet, kan det også være svært at finde frem til den helt rette ejerlejlighed for dig selv eller for dit barn, hvis du står og skal lave et forældrekøb. Derfor er det altid et godt valg med en lokal ejendomsmægler, der har styr på lokalområdet, udvalget af ejerlejligheder og købspriserne.