Klimaforandringerne fylder meget verden over. Flere og flere virksomheder forsøger at sadle om og blive mere klimavenlige. Måske har I allerede gjort jer nogle overvejelser om, hvordan I skal gribe klimaforandringer an. For nogle kan det være en udfordring, men der findes heldigvis adskillige råd til, hvordan jeres virksomhed kan omstilles, uden at det kræver de helt store ændringer. Sommetider er det en god ide at starte i det små, inden man giver sig i kast med en fuldstændig grøn omlægning. Her er 6 bud på, hvordan I kan komme et skridt nærmere en grønnere hverdag i virksomheden.
Papir er årsagen til 14 % af den globale træfældning. Selvom det meste foregår digitalt, bliver der stadig anvendt meget papir. Tænk over papirforbruget og genanvend papiret ved at printe på begge sider. Alternativt kan I bruge en fejlkopieret side til notater. Sørg for ikke at printe overflødigt, men hold jer til det eksakte antal kopier, der er brug for. Gør brug af cloud-opbevaringsløsninger til at minimere papirforbruget. På den måde kan alle ansatte nemt tilgå dokumenter direkte fra computeren eller smartphonen.
Hvis I er en industri- eller produktionsvirksomhed, bør I undersøge muligheden for fasekompensering. Installationer med kraftige motorer skaber en forskydning og belaster elnettet. Dette kan undgås med fasekompensering, da installationen bidrager til en lavere faseforskydning og dermed minimeres strømforbruget. Belastningen på kabler og transformere reduceres, hvilket forlænger deres levetid, som i sidste ende kommer miljøet til gode.
Gamle computere, skærme og hårde hvidevarer er kendt for at være strømslugere. Udskift de elektriske apparater med nogle mere energivenlige, som lever op til anbefalingerne om en høj energimærkning. Vælg kvalitetsprodukter og køb kun det I rent faktisk har brug for.
Skab overblik over belysning og antallet af elektriske apparater. Husk at slukke for strømmen de steder det er muligt. Gør det til en vane at slukke for computeren, når arbejdsdagen er slut. Selvom apparatet står på standby, bruger det stadig unødvendig strøm. Det er en god ide at skifte til LED belysning, da levetiden er lang og strømforbruget minimalt sammenlignet med traditionelle glædepærer. Miljøstyrelsen anbefaler ligeledes brugen af LED pærer, da de modsat sparepærer ikke indeholder kviksølv.
Spar så vidt muligt på vandet og invester i sensorer eller vandsparere til alle vandhaner. Hvis I har en kantine, så forhør jer om muligheden for lokalproduceret og sæsonbaseret mad. I kan også gå skriftet videre og indføre en kødfri dag om ugen.
Transport i benzindrevet bil eller fly er kendt som store klimasyndere. For at spare på CO2 udslippet overvej da at tage toget eller anden offentlig transport frem for bilen. Skal I på forretningsrejse indenfor Europas grænser, kan I tage toget frem for flyet. Et virtuelt møde kan være lige så godt som et fysisk møde, og på den måde slår I to fluer med et smæk. I sparer på transportudgifterne, tid og selvfølgelig CO2. Opfordr gerne medarbejderne til samkørsel til arbejde, hvis de bor i samme område.