Danskerne ryger selvom de kender konsekvenserne

Derfor ryger danskerne, selvom de kender til konsekvenserne

Artiklen indeholder reklamelinks

De fleste rygere ved godt, at rygning er farligt og kan have store konsekvenser for både dem selv og deres omgivelser. Alligevel ryger lige under 20 procent af danskerne hver eneste dag. Nydelsen og den tilfredsstillelse man opnår, når man ryger, vægter altså højere end de risici, der følger med.

Hos langt de fleste rygere fylder cigaretterne både et fysisk behov og et psykisk behov. Der er ingen tvivl om, at den fysiske afhængighed af nikotin er hovedårsagen til, at rygere bliver ved med at ryge på trods af de velkendte konsekvenser. Det er også den fysiologiske afhængighed af nikotin, der er den først påvirkning, der bliver etableret, når man begynder at ryge.

Når rygningen bliver til en vane, er man også psykologisk afhængig, og så bliver det først svært at kvitte smøgerne. Hos mange opstår trangen til at ryge efter et måltid eller andre daglige gøremål – netop fordi man har gjort det til en vane, og man dermed forbinder den enkelte handling med en cigaret.

Den fysiske afhængighed

Fysiske abstinenser efter røg

Den fysiske afhængighed viser sig tidligt. Man oplever trang til nikotinen, og mange får forholdsvis tidligt abstinenser, hvis de ikke kan få en cigaret. Abstinenserne er et tegn på decideret afhængighed, og er naturligvis forskellige fra person til person. Nogle oplever fysisk ubehag, når de skal undvære cigaretterne for længe af gangen, mens andre oplever mere psykiske abstinenser, hvor de får svært ved at koncentrere sig fordi alt fokus er på manglen på nikotin.

Det er lige netop af den årsag, at man bliver ved med at ryge. Abstinenserne er sjældent særlig rare, og dem kan man undgå ved hjælp af cigaretterne. Der findes dog forskellige typer af abstinenser i forbindelse med et rygestop.

De mest almindelige fysiske abstinenser efter et rygestop er:

  • Usikkerhed
  • Hoste
  • Hovedpine
  • Svedeture
  • Svimmelhed
  • Øget appetit

Nogle får kraftige abstinenser, som dog aftager gradvist over de første par måneder efter et rygestop. Andre oplever kun abstinenser de første par uger, og så er der den gruppe rygere, der oplever, at abstinenserne bliver værre og værre for hver dag der går – indtil de efter noget tid er helt væk.

Det er netop abstinenserne og afhængigheden, der gør det så svært at fuldføre et rygestop for en stor del af danskerne, og det er også grunden til, at mange bruger forskellige hjælpemidler, når de gerne vil gennemføre et rygestop. Nicotin tyggegummi og nikotin plastrer er blot nogle få eksempler på produkter, der kan hjælpe rygere igennem et rygestop. Gennem de forskellige produkter får man nemlig stillet sin trang til nikotin uden at ryge. På den måde skal man kun kæmpe med den psykiske afhængighed i forbindelse med sit rygestop.

Den psykiske afhængighed

Psykisk afhængighed af rygning

Den psykiske afhængighed opstår ikke helt så hurtigt som den fysiske afhængighed, men derimod mere gradvist i takt med, at rygningen bliver et etableret element i dagligdagen, som man forbinder med velvære, afslapning eller nydelse.

Selve den psykiske afhængighed er ikke noget, man som ryger tænker over. Nydelsen er nemlig ikke altid selve rygningen, men kan være nogle af de små elementer, der følger med. Det kan nemlig frembringe forskellige lykkefølelser, når man for eksempel åbner cigaretpakken eller blot når man hører lyden af lighteren. Når følelsen af velbehag og lykke først er kommet i forbindelse med rygning, vil man have tendens til at søge den følelse igen og igen. Det er netop det, der betragtes som den psykiske afhængighed.

Rygning påvirker desuden vores mentale tilstand, og giver, hos mange, en fornemmelse af afslapning. På den måde føler man, at rygningen neddæmper stressniveauet, og booster både vores humør og energi. Man har følelsen af, at man efter at have røget, kan overskue mere, bevare overblikket og bedre kan håndtere en krævende situation.