Overrask dine kunder – så husker de dig bedre

Artiklen indeholder reklamelinks

Vi husker det, der overrasker os, det der skiller sig ud, og det der vedrører os. Det er noget, der kan bruges i markedsføringen af din virksomhed, og det kan gøres på mange måder.

Hvilken måde der er mest hensigtsmæssig for dig og din virksomhed, kommer helt an på din virksomheds profil og din kundekreds. Uanset hvilken type virksomhed og hvilken type kunder, vi har med at gøre, ligger det dog fast, at der er måder at nå ud på og at blive husket.

Det er vigtigt at blive husket – det ved de fleste nok instinktivt. Hvis man som virksomhed kan formå at slå sit navn fast, kan man opnå en række loyale kunder, og den slags er guld værd.

Gå old school og send fysisk post

Der findes utallige måder at nå sine kunder på, men kan man gøre det på en måde, som overrasker modtageren, gør man et stort indtryk. Selvfølgelig sigter man efter en god overraskelse, da de dårlige oplevelser også hænger fast i hukommelsen.

En måde at gøre det på er at gå udenom de gængse kanaler, man som regel kommunikerer med sine kunder på.

Mange virksomheder bruger udelukkende digitale kanaler, så det er værd at overveje, om der er noget at hente ved at gå tilbage til de fysiske korrespondancer.

Er du eksempelvis i en B2B-virksomhed, kan du lave en avis med en leder om din virksomheds værdi, artikler om nye muligheder inden for branchen og måske endda en komisk stribe for at skabe en god stemning om avisen.

Der findes mange andre muligheder for lignende tiltag med digitaltryk, som er en meget fleksibel måde at trykke på. Med digitaltryk-teknologien er det stort set kun fantasien, der sætter grænser, når du gerne vil overraske dine kunder og slå dit navn fast.

Det nye budskab

En anden måde at skabe en overraskelse, som kan bide sig fast i dine kunders bevidsthed, er ved at ændre budskabet eller den måde budskabet bliver sendt afsted på.

Her er det selvfølgelig vigtigt, at det ikke er en måde, der kan støde kunderne, I vælger til budskabet. Dermed ikke sagt, at man ikke kan eksperimentere lidt og at man ikke skal vise mod og turde gå ud over, hvad man plejer at gøre.

Sælger man eksempelvis haveudstyr, plejer man måske at sælge budskabet om, at man med udstyret i orden kan få en have, naboerne bliver misundelige på. Måske at man får den have, man altid har drømt om.

Her kan man vende budskabet om og sælge sine haveredskaber som romantiske hjælpemidler. Lad budskabet være henvendt til de, der har partnere, som godt kan lide en pæn have – hvis kunden ordner haven med vores udstyr, bliver partneren så glad, at der nok falder lidt romantiske stunder af i den anden ende.

Igen er det næsten kun fantasien, der sætte grænser. De fleste kan godt håndtere, at man til tider presser citronen en smule.

Vær menneskelig

Dette er muligvis ikke særlig konkret, men i markedsføring kan det være endog meget effektivt at vise, at man blot er mennesker og ikke en eller anden stor industrimaskine, der udelukkende lever for profit og efter et fejlfrit skema.

Et eksempel er at fortælle, at man også kan lave fejl i virksomheden. Ikke den slags fejl der betyder, at kundernes data bliver kompromitteret eller noget i den stil, men mindre ting kan godt virke.

En amerikansk virksomhed fik engang produceret en masse tøj, som af en eller anden grund ikke levede op til deres kvalitetsstandarder. I stedet for at smide det hele ud, brugte de det til deres fordel i markedsføringen.

Uden at kaste producenten af tøjet for løverne (det er nemlig usympatisk, og det kan folk ikke lide), fortalte virksomheden, at de havde modtaget dette tøj, men at de ikke kunne sælge det til fuld pris på grund af en fejl.

De ville dog være meget kede af at smide det ud, så derfor appellerede virksomheden til, at kunderne kunne købe det parti jakker som noget ekstra. Det kunne eksempelvis bruges som en ekstra jakke, der kunne bruges i haven, som nok ville blive beskidt.

Det fik folk til at købe jakkerne i stor stil.

Den menneskelige vinkel virkede altså – ”vi har fået disse jakker, men der er desværre sket en fejl, men det skal jo helst ikke gå til spilde,” var budskabet i virksomhedens kampagne.

Mange virksomheder ville ikke kaste sig ud i en kampagne som denne, og derfor er det ikke noget, man som kunde og forbruger forventer af en virksomhed, at der kommer menneskelige træk frem.

Det er overraskende, og det overraskende lægger man mærke til.