Sådan undgår du MCI / MI, indtil EU forbyder stoffet

Sådan undgår du MCI / MI, indtil EU forbyder stoffet

Artiklen indeholder reklamelinks

Stofferne methylchloroisothiazolinone / methylisothiazolinone – ofte forkortet MCI og MI – er mistænkt for at stå bag en decideret allergiepidemi i EU.

Der er tale om et simpelt konserveringsmiddel til kosmetik, der udover fx læbestifter også bruges i sæbe, rengøringsmidler og maling.

EU har endnu ikke reageret og forbudt stoffet og du har som forbruger derfor stor risiko for at investere i kosmetik, der kan ende med at give dig en allergi, du er nødt til at leve med resten af livet.

Heldigvis har du mulighed for selv, ved at vide hvad du kigger efter, at undgå methylchloroisothiazolinone / methylisothiazolinone – der er nemlig alternativer til de produkter, hvor konserveringsmidlet ofte indgår.

Varedeklarationen er dit bedste våben

Når du skal undgå de nævnte stoffer er varedeklarationen på de produkter du køber din stærkeste allierede.

At tjekke varedeklarationer er nemmere især, når du køber ind online. Køber du fx på Webapoteket, se Avene-serien her uden de nævnte stoffer, har du mulighed for at se en fuld varedeklaration.

På et givent produkt har du mulighed for at trykke på fanen ’Beskrivelse’ under produktbilledet og på denne måde se de præcise stoffer, produktet indeholder. Sidder du på en Windows-computer kan du trykke Ctrl+F og søge efter ”methyl” – herefter vil du se, om produktet indeholder lige netop methylchloroisothiazolinone eller methylisothiazolinone. Sidder du på en Mac-computer kan du bruge Command+F til samme operation.

Ikke alle online kosmetik butikker tilbyder dig at se den præcise varedeklaration og tilmed søge i den. Ofte er varedeklarationen vist som et billede, du ikke har mulighed for direkte at søge i. Vi anbefaler på Dagens-Erhvervsnyt.dk, at du alene køber ind online, hvor du har mulighed for at se præcist, hvad dine produkter indeholder.

Der er godt med alternativer til kosmetikprodukter uden hverken methylchloroisothiazolinone eller methylisothiazolinone – du skal blot være opmærksom på varedeklarationen.

1.5 % er allergiske

Allerede i dag anslås det, at halvanden procent af alle europæere er allergiske over for MCI & MI. Det er en stor andel af de ti procent af befolkning, der har en såkaldt livslang kontaktallergi.

Udover konserveringsmidler er det især parfumer, der giver europæerne allergi.

Og det er i EU, at problemet skal løses. Ved en ændring i EU-lovgivningen skal alle medlemslande rette ind og producenterne mister derved fra den ene dag til den anden incitamentet til at producere varer indeholdende hverken MCI eller MI – der er slet og ret ingen købere.

EU tog for første gang i 2004 stilling til at bruge MI i mindre doser i kosmetikprodukter. Her troede man, at stoffet var sikkert og siden da har det derfor været flittigt anvendt af producenterne. Det er først i senere tid, det er lykkes forskere at binde allergiudbrud sammen med netop MCI og MI.

Lovgivningen ændres dog ikke fra den ene dag til den anden – i modsætning til dine indkøbsvaner, nu du er klar over problemet og har mulighed for at reagere på det og køber kosmetik uden kontaktallergi-fremkaldende stoffer fremover.

Et konkret forslag med henblik på forbud af stofferne forventes sat til afstemning i første halvår i 2015.