Artiklen indeholder reklamelinks
I Danmark findes der godt 250.000 sommerhuse, og en stor del af disse bruges til udlejning. Sommerhuse skal varmes op hele året – også når man ikke er til stede i det. Den klart nemmeste løsning er en luft-luft varmepumpe, som da også er en af de mest udbredte varmekilder i danske sommerhuse.
Vi danskere er glade for vores egne sommerhuse. Men hvor sommerhuset før i tiden har været destinationen fra hverdagsflugten i ferier, er sommerhuset nu i højere et grad et sted, hvor vi skal have det nemt og godt – luksus. I stedet for at vende tilbage til ”en primitiv tilværelse” med madlavning i et snævert køkken og beskedne toiletfaciliteter, vil vi have luksussen med i sommerhuset.
Og det gælder ikke kun os danskere, der gerne lejer hinandens sommerhus for en uge eller to i sommerhuset – men turister fra udlandet, ofte tyskere og vores nordiske brødre, forventer også en høj standard, når de skal på ferie.
Derfor er det et godt sted at starte, hvis man vil øge udlejningen og udlejningsindtægterne – ved at sætte sit sommerhus i stand og sørge for optimal opvarmning af huset i de perioder, hvor det står tomt. En varmepumpe er en god installation at have, og den højner husets udlejningsværdi.
Hvis dit sommerhus lever op til nogle få krav, kan du søge om et energitilskud, når du installerer en varmepumpe. Kravene til at få energitilskud til sommerhus er:
I 2016 er tilskuddet på 1.230 kr. for et sommerhus uden brændeovn, og 650 kr. for et hus med brændeovn.
En luft-luft varmepumpekoster mellem 5.000 og 20.000 kr. afhængigt af mærke, model og forhandler. Et tilskud kan altså bringe prisen et godt stykke ned og gøre installationen mere overkommelig. Fjernstyrede varmepumper, der kan styres fra en smartphone, findes til 10.000 kr. og mere, men er ekstremt smarte, fordi de er så nemme at betjene.
Sommerhuset øgede attraktivitet kan måske også måles i øges udlejning og dermed ligeså lejeindtægter. Disse er også med til at tjene investeringen ind igen.
Det virker ret avantgarde med en swimmingpool i sommerhuset, og når man ser priserne for en enkelt uge i et luksussommerhus med pool, kan man godt tænke, at en svømmepøl gør det sværere at leje ud pga. prisen. Men faktisk er sommerhuse med pool i høj kurs.
Derfor kan en pool være en god investering, hvis det passer til husets form og størrelse. Vejret er sjældent til udendørs svømmepøl i Danmark. Men vandet i poolen bliver ikke koldere end det i havet, og det springer folk også gladelig i – så selvom der er langt fra dansk pøl til swimmingpoolen på Mallorca, er det ikke noget, der holder glade sommerhuslejere fra at hoppe i pølen, hvis den er der, og vejret er også de 15-18 grader.
Når man snakker opvarmning af sommerhuset, er det også værd at nævne, at en swimmingpool også kan opvarmes ved hjælp af en varmepumpe. En opvarmet pool er omtrent den ultimative luksus, når man snakker avantgarde sommerhuse. Er pladsen og præmisserne til det, er en opvarmet pool en rigtig god investering i udlejningsøjemed. En luft-vand varmepumpe til poolen koster i omegnen 10-25.000 kr., og der findes ikke tilskud til den slags. Til gengæld kan investeringen nemt tjenes ind ved øgede og forbedrede udlejningsindtjeninger.