Sundhed fylder mere og mere, både for den enkelte, men også på arbejdspladserne er der de senere år kommet et øget fokus på medarbejdernes fysiske og mentale sundhed og på at skabe en bedre og sundere arbejdsplads.
Medarbejdernes sundhed spiller nemlig en vigtig rolle for virksomheden. Det skyldes, at glade og sunde medarbejdere har færre sygedage, trives bedre og har en øget produktivitet. Samtidig er kvaliteten af arbejdet og arbejdsmoralen også højere, hvis medarbejderne er sunde og tilfredse. Det er derfor en god idé at prioritere sundhed på arbejdspladsen.
En sund arbejdsplads er en arbejdsplads, som har fokus på medarbejdernes velbefindende ved at skabe et godt psykisk og fysisk arbejdsmiljø. Det betyder, at der skal være fokus på at fremme fællesskab, samarbejde, fysisk sundhed og faglig udvikling. Samtidig skal der være fokus på at bekæmpe mobning og andre faktorer, der kan have en negativ indflydelse med medarbejdernes trivsel.
Men hvordan gør man så lige det i praksis? Det kan du læse mere om herunder.
Det kan være svært at finde ud af, præcist hvad man skal gøre for at skabe en sundere arbejdsplads. Derfor giver vi herunder en række metoder til at fremme medarbejdernes sundhed og trivsel.
Faglige udfordringer og videreudvikling er vigtigt, for at medarbejderne føler sig glade og tilfredse med arbejdet og ikke søger andetsteds hen. Et større fokus på faglig udvikling kan dog også gavne virksomheden. Opkvalificering betyder dygtigere medarbejdere, og det kan være med til at styrke virksomheden på bundlinjen.
Det er derfor en god idé at prioritere muligheder for videreudvikling og opkvalificering af faglige kompetencer. Det kan for eksempel være i form af en workshop, et uddannelsesforløb eller et seminar, der kan være med til at styrke medarbejdernes faglige kompetencer.
Sundhed handler i høj grad om motion og bevægelse. For at styrke medarbejdernes fysiske sundhed kan det være en mulighed at opfordre medarbejderne til mere bevægelse. Det kan for eksempel være, at medarbejderne hver halve eller hele time skal skifte mellem at arbejde stående og siddende.
Det kan også være, at medarbejderne skal være fysisk aktive ved fx at gå en tur rundt om bygningen et par gange om dagen. Endelig er der også den mulighed at oprette et fodboldhold, en løbeklub eller lignende, hvor medarbejderne kan mødes og være fysisk aktive uden for arbejdstiden. Dette styrker både medarbejdernes fysiske sundhed og det sociale samvær.
En måde, hvor I kan skabe en sundere arbejdsplads på og samtidig fremme kollegaskabet mellem medarbejderne er ved at deltage i Dansk Firmaidrætsforbunds Tæl Skridt-kampagne. Tæl Skridt er en kampagne, som kører i hele landet og går ud på at skabe mere motion og bevægelse, sundere vaner og mere socialt samvær i hverdagen på arbejdspladsen.
Målet med kampagnen er, at hver af deltagerne skal gå minimum 10.000 skridt dagligt i to uger. Kollegaerne konkurrerer på den måde med hinanden internt, men konkurrerer også med de øvrige hold på tværs af landet i konkurrencen om at gå flest skridt og være med i lodtrækningen om at vinde 25.000 kr.
Tæl Skridt-kampagnen er dermed en god måde til at få mere motion, bevægelse og samvær på i hverdagen på arbejdspladsen.
Når I skal i gang med at tælle skridt, kan det være en god idé at anskaffe jer en skridttæller. Hos mærket Omron finder I et udvalg af skridttællere, der hjælper jer med at holde øje med, hvor mange skridt I går. Næste Tæl Skridt-kampagne kører fra d. 8.-21. november, så I kan lige nå at tilmelde jer.
En sund kost er også afgørende for medarbejdernes fysiske sundhed. Rigtig mange virksomheder har allerede etableret en frugtordning, hvor der indkøbes frugt, som medarbejderne frit kan tage. Dette hjælper med at styrke medarbejdernes helbred, men er samtidig også et gode, som rigtig mange synes er en god idé.
I kan også vælge at tage skridtet videre og tilbyde en frokostordning til medarbejderne, som består af sund og varieret kost, og som bestilles udefra. Det vil mange medarbejdere med sikkerhed også sætte pris på.
For at forhindre mobning og styrke fællesskabet og kollegaskabet mellem medarbejderne, kan det være en god idé at afholde team-dage, der kan være med til at ryste medarbejderne sammen og styrke deres evne til at samarbejde. Teambuilding kan desuden være med til at styrke relationen mellem ledelsen og medarbejderne.
Hvis ikke I har tid til at afholde hele teambuilding-dage, kan I også vælge at afsætte en halv dag til teambuilding eller måske bare afsætte et kvarter en gang imellem til uformel snak eller en fælles opgave, som kan styrke det sociale samvær.