Død i ’98 – nu er dansk lampedesigner for alvor blevet populær

Artiklen indeholder reklamelinks

Ofte ses det i musikkens verden hvor en musiker for alvor bliver populære, savnet og afspillet efter at han eller hun er gået bort.

Men det er ikke unikt for rock- og popmusikken. Det ses også inden for dansk design, hvor Verner Panton gik bort i 1998 for at misse en eksplosion i interessen for hans produkter i løbet af 2000-tallet og frem til nu.

Verner Panton blev af andre designere på sin tid kaldet en ”utilpasset avantgardist”. Hans popularitet i 50’erne og 60’erne hvor han producere i Danmark var begrænset og kendskabet ligeså. Blandt andet derfor bosatte Verner Panton sig i 1963 i Schweiz og indledte et samarbejde med den schweiziske møbelvirksomhed Vitra, der fortsat den dag i dag producerer mange af danskeres værker.

I 1998 gik Verner Panton bort – det var lige omkring tidspunktet hvor danskerne for alvor begyndte at få øjnene op for hans produkter og i starten af 2000-tallet eksploderede interessen så.

Livsglæde og farver

Hvad der definerer Verner Pantons lamper, herunder Globen, Relaxer og Flowerpot er den livsglæde og de farver der udtrykkes. Verner kom fra en tid hvor det var lige kanter, rene linjer og enkle farver ofte i den mørke retning.

Dette gjorde Verner oprør imod ved at lave runde former med meget klare farver. Det var en cocktail de danske forbrugere først var klar til at modtage godt 30 år senere.

Som med andre designerlamper kan Verner Pantons lamper købes online, hvor priserne for de mindre lamper starter omkring et par tusinde kroner. Det er et stykke over Ikea-niveau, men dog fortsat under det prisniveau de mest kendte danske lampedesignere som Arne Jacobsen og Le Klint ofte ligger på.

Retligt efterspil om Tivoli-stolen

En af Verner Pantons mere populære kreationer var Tivoli-stolen der fortsat produceres og sælges den dag i dag. Stolen fik sit navn da den oprindeligt blev lavet til en af restauranterne i Tivoli.

Møbelproducenten Montana valgte i 00’erne at reproducere Tivoli-stolen til salg og valgte derfor at fortsætte med navnet Tivoli-stolen. De havde ret til at producere stolen, men de havde dog ikke spurgt Tivoli om lov til at beholde navnet.

Det blev der en retssag ud af, hvor Tivoli i to omgange har vundet over møbelproducenten. Samlet set har Montana måttet aflevere to millioner kroner plus renter og sagsomkostninger til Tivoli for uretmæssigt at have brugt parkens navn til produktionen af deres stole.

Globe populær

I de danske dagligstuer er det især Globe-lampen, der er populær. Globe-lampen minder i sin form lidt om Koglen af Arne Jacobsen.

Og ligesom Arne Jacobsens Kogle er Globe-lampen fra Verner Larsen ikke et billigt bekendtskab. De store versioner af lampen koster vel over 10.000 kroner.

Som det altid er med designerlamper skal dine alarmklokker ringe hvis du får et tilbud på lampen, der virker til at være en tand for godt. Finder du lampen til halv pris bør du holde igen med at købe og først tjekke om du kan kontakte butikken, om der er et dansk CVR-nummer, om du kan finde butikken på Trustpilot, om den er E-mærket og lignende foranstaltninger.