rygning-paa-arbejdspladsen

Rygning skal væk fra arbejdspladserne

Engang var det helt almindeligt at ryge indendørs, og på offentlige steder som restauranter og caféer var det normalt, at størstedelen af gæsterne sad og røg. Dengang kunne alle frit ryge, hvor og hvornår de ville. Sådan er det ikke længere.

I dag er det hverken tilladt at ryge indendørs på restauranter og caféer. På mange udendørs arealer er der samtidig også kommet forbud mod rygning. I 2014 kom der for eksempel rygeforbud på togperronerne, og i april måned i år indførte Aarhus kommune forbud mod rygning på offentlige udearealer ved biblioteker, svømmehaller, sundhedscentre, administrationsbygninger og busstoppesteder. Et forbud, som blandt andet København også overvejer at følge trop på.

På de fleste arbejdspladser er der også kommet rygeforbud. En undersøgelse viser, at 93% af de private arbejdspladser i Danmark forbyder rygning indendørs. Det betyder dog ikke, at det ikke er tilladt at ryge overhovedet. På mange af arbejdspladserne er det nemlig stadig tilladt at ryge i arbejdstiden, og det er der flere, der ikke synes er godt nok.

Ingen rygning i arbejdstiden

En ny undersøgelse fra Matas Barometer viser, at fire ud af ti rygere mener, at rygning bør være forbudt på arbejdspladsen. Det skal altså hverken være tilladt at ryge indendørs eller udendørs i arbejdstiden ifølge fire ud af ti rygere. Begrundelsen for denne holdning kan være, at mange rygere rent faktisk ønsker at stoppe med at ryge, og rygeforbuddet kan dermed være en motivationsfaktor, der kan give én det sidste skub ud i et rygestop.

Samme undersøgelse viser da også, at 57% af rygerne i undersøgelsen ønsker at stoppe med at ryge, og endnu flere har forsøgt at stoppe med at ryge. For mange rygere er rygning bare blevet til en dårlig vane, som man har svært ved at give slip på. Et rygeforbud på arbejdspladsen kan dermed være med til at styrke motivationen til endeligt at stoppe med at ryge og netop forhindre, at man bare sidder fast i en dårlig vane.

ingen-rygning

Rygestopprodukter kan være en hjælp til rygestoppet

For nogle rygere er rygningen dog mere end bare en dårlig vane, og for dem, som ryger meget eller har udviklet en nikotinafhængighed, kan det blive svært, hvis arbejdspladserne forbyder rygning i arbejdstiden. Dér kan et rygeforbud kommer til at betyde, at de får abstinenser og dårlig koncentrationsevne, fordi de ikke længere har mulighed for at ryge i de timer, de er på arbejde.

Er man storryger, eller er man blevet afhængig af den nikotin, som findes i cigaretterne, kan det derfor også være en hjælp at bruge rygestopprodukter med nikotin. Nicorette er en af de mest populære mærker inden for nikotinprodukter til rygestop. Her er det muligt at finde nikotinprodukter i forskellige udgaver, som hjælper med at mindske rygetrangen og nikotintrangen.

Mange rygere ønsker at stoppe med at ryge, og rigtig mange har også forsøgt sig med at lægge cigaretterne på hylden. Er man nikotinafhængig er det dog sværere end som så, og der kan nikotinprodukter fra fx Nicorette være en rigtig god hjælp. Har din arbejdsplads indført rygeforbud i arbejdstiden, kan dette rygeforbud altså være en god motivationsfaktor for dig, som ønsker at stoppe med at ryge. Her kan rygestopprodukter desuden fungere som en god støtte i rygestoppet og hjælpe med at mindske nikotin- og rygetrangen i arbejdstiden, så dit rygestop ikke går ud over produktiviteten i dit arbejde.