Guide: Vælg de rigtige lamper og den rette belysning

Artiklen indeholder reklamelinks

Ordet ”indretning” breder sig ud over mange emner og ting. Basalt handler indretning om, hvordan du stiller møblerne i rummet. Der er dog mange flere ting, som gælder når vi snakker om indretning. For det kan være indretning i hjemmet eller på din arbejdsplads. Indretningen handler om funktionalitet, og ikke mindst om at skabe en vis energi i det pågældende rum.

Indretning betyder meget, både derhjemme og på arbejdet. De fleste mennesker er udmærket klar over det, mens andre ingen anelse har om det. Har man en nogle lunde fornuftig tankegang, kan man sagtens se, at møblerne ikke skal stå klods op ad hinanden i en stor klump midt i rummet. Indretningen skal gøre det nemt, at komme frem og tilbage i rummet, og det skal være muligt, at bruge rummets faciliteter ordenligt.

Design, type, lyskilde

Der er mange forskellige ting der skal tages hensyn til, og mange overvejelser skal gøres, inden man kan købe den rigtige lampe.

Først og fremmest skal belysningen indenfor være god, og her handler det om mere end bare at vælge en lampe. For hvor skal lyset placeres, og hvilke slags lyskilder skal der vælges. Det kommer selvfølgelig an på, hvad rummet bliver brugt til. Er det et arbejdsrum, bruger du muligvis lyset bevidst, og derved giver det et forbedret indeklima og rummet bliver udnyttet på den rette måde.

Danmark er især kendt for, at lave fantastiske designerlamper, som gør bl.a. interiørbelysning til noget særligt. Det kan dog være en hård opgave, at finde netop den lampe som passe lige til dit kontor.

Vi har brug for lys i alle rum. Jo mere behageligt lys der er, jo mere føler vi os tilpas. Derfor er det vigtigt, at få placeret lamperne rigtigt, og dertil sørge for, at selve lyskilden giver et behageligt lys. Mange tænker ikke over, at der skal være lys alle steder i rummet, men det er meget vigtigt, for at få den bedste indsats i løbet af dagen.

Lamperne må også gerne være inspirerende at kigge på, men de skal også være funktionelle. Pærens lys skal der også tænkes over. Hvad bruges rummet til, hvad er lampens funktion, og hvordan skal lyset falde i rummet?

LED-pære bliver brug mere og mere, og det er efterhånden meget svært, at få fat i andet. Dog skal man huske på, at nogle lamper vil give et bedre lys med en lavenergipære end med en LED pære. Man skal vælge den pære, der passer bedst til lampen.

Kort og præcist:

Sørg for at lyset ikke blænder dig. Pas derfor på med u afskærmede lyskilder, og tænk over placeringen af dine lamper. Dertil må der ikke være for store kontraster mellem lys og skygge.

Rummet må helst ikke have lige meget lys over det hele, da det hurtigt gør rummet kedeligt og kønsløst. Der skal selvfølgelig være kraftigst lys der, hvor du har mest brug for det.

Skyggerne i rummet må heller ikke være for voldsomme. De må gerne være runde og bløde i det. Prøv så vidt muligt, at undgå diffust- og skyggeløst lys.

Farvegengivelsen fra lyskilden betyder også meget. Er den ikke god, skal du bruge en anden lyskilde. Dog kan det også være din lampeskærm, eller den måde lyset reflekteres på i rummet. Måske er den grundlæggende indretning, møbler, tekstiler og væggene, som giver lyset en forkert farve.